Leestijd: 3 min

De energie-audit als garantie op een slim renovatieproject

Een woning renoveren, doe je niet alleen meer om extra comfort in huis te halen. De huidige energiekosten dwingen ons om slimmer na te denken over het totaalplaatje. Hoe weet je zeker dat je de allerbeste keuzes maakt met het budget dat je op zak hebt? Een energie-audit veegt alle vraagtekens van de baan.

Wat is een energie-audit precies?

Een energie-audit of Energieadviesprocedure (EAP) kun je vergelijken met een controlebezoekje bij de dokter. Aan de hand van een aantal onderzoeken stelt de dokter vast hoe het met je gezondheid gaat. Na die diagnose volgt een behandeling op maat om je kwaaltjes de wereld uit te helpen.

Zo’n energetische audit werkt eigenlijk op dezelfde manier. Een energiedeskundige licht je woning helemaal door:  

  • Op welke plaatsen in huis is je woning niet optimaal thermisch geïsoleerd? Hoe staat het met je dak-, vloer- en muurisolatie? Zijn je ramen en deuren nog wel in de beste staat?
  • Hoe zit het met je technieken, zoals verwarming, warmwaterproductie, ventilatie en hernieuwbare energie? Halen deze nog wel het gewenste rendement?

Het uiteindelijk doel is om je woning in die mate te renoveren dat je nog minimaal hoeft te verwarmen en toch over alle nodige comfort in huis beschikt. Hoe slimmer en energiebewuster je renoveert, hoe hoger bovendien de potentiële doorverkoopwaarde van je woning.

Een energie-audit maakt duidelijk waar de probleempunten in huis zich bevinden, zoals bijvoorbeeld de gebrekkige isolatie van je zolder of dak.

Hoe gaat zo’n audit in zijn werk?

Enkel door de overheid erkende experten mogen een officiële energie-audit van je woning uitvoeren. Dit kan ook een architect of een gespecialiseerd ingenieur zijn.

De energiedeskundige bestudeert je woning op basis van beschikbare documentatie, zoals woningplannen, energiefacturen, meetstaten… Hij verzamelt alle informatie die hem kan helpen om de gebruikte materialen en huidige energieprestaties zo goed mogelijk te bepalen.

Daarna komt de deskundige ter plaatse voor een uitgebreid plaatsbezoek. Hij inspecteert jouw woning langs binnen en langs buiten en maakt hiervoor gebruik van gespecialiseerde technologieën. Zoals bijvoorbeeld een warmtecamera om te checken waar de zwakke punten zich bevinden in de isolatie van je gebouwschil.

Wat is het resultaat van de energie-audit?

Op basis van zijn objectieve bevindingen gaat de energiedeskundige aan de slag met een eindrapport. Hier gaat hij dieper in op de huidige staat van de woning:

  • Waar zitten de grote verbeterpunten?
  • Welke werken voer je best eerst uit om snel je energiekosten te verminderen en je dagelijks comfort te verhogen?
  • Wat zullen al deze ingrepen je ongeveer afzonderlijk kosten?
  • Hoeveel energiewinst levert iedere ingreep concreet op?

Daarna komt de expert ook met concrete oplossingen. Met andere woorden: je krijgt een duidelijk en 100% objectief stappenplan in handen waar je op jouw eigen tempo mee aan de slag kunt:

  • Loont het bijvoorbeeld om eerst het dak of de buitengevel van je woning aan te pakken?
  • Investeer je beter eerst in een combinatie van zonnepanelen en een warmtepompinstallatie?
  • Welke isolatiematerialen zijn de beste keuze voor jouw woning?
  • Is het efficiënter om je huidige warmwaterproductie te vervangen door een zonneboiler?

Een energie-auditeur komt altijd met concrete voorstellen om je energiehuishouding te verbeteren: loont het bijvoorbeeld duidelijk om je gasketel te vervangen door een zonneboilerinstallatie?

Wat kost zo’n audit?

Gemiddeld betaal je 750 tot 1.500 euro voor een energie-audit. Hoeveel de audit precies kost, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van de woning, maar ook van de regio waarin je woont. Bovendien hanteert ieder expert natuurlijk zijn eigen prijzen, zoals dat bij architecten of aannemers het geval is.

Hoe dan ook, het betreft een minimale investering die je in de toekomst duizenden euro’s zal besparen, zowel tijdens de renovatiewerken als tijdens je volledige periode als bewoner.  

Heb je recht op een premie?

Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest passen ieder hun eigen regels toe voor het toekennen van premies:

Vlaanderen biedt geen premies aan voor energie-audits, enkel een gratis energiescan voor bepaalde doelgroepen.

Een audit aanvragen? Maak kennis met ImmoPass!

Ben je helemaal overtuigd van de meerwaarde van een energie-audit, maar weet je niet waar je zoektocht te beginnen? ImmoPass zorgt voor een gedetailleerde stand van zaken én een stappenplan op maat. Of je nu een woning wenst te (ver)kopen of concreet voor een renovatieproject staat. Ga meteen aan de slag. Succes!

Vraag jouw energie-audit aan

Meer artikelen