zonnepanelen

Heropstart van de vastgoedmarkt na de coronacrisis (Covid19)

Laatste update op 29 mei 2020.

Plaatsbezoeken zijn toegestaan voor iedereen. Volg onze tips.

Respecteer de richtlijnen voor je bezoek. Wees voorzichtig.

Download de praktische fiche


Aangezien de beschikbare informatie uit verschillende bronnen zeer snel verandert, kan je steeds de officiële website van de FOD Volksgezondheid raadplegen (zie de link onderaan het artikel).

1. Mag ik bezoeken organiseren om mijn pand te verkopen of verhuren?

Plaatsbezoeken zijn weer toegestaan

Goed nieuws! Vanaf 18 mei zijn de woningbezoeken opnieuw toegestaan voor de professionals en voor de particulieren. We raden je aan om de maatregelen goed op te volgen om je bezoek te organiseren: Bekijk hier de richtlijnen van de federaties.
Wij adviseren je ook om contact op te nemen met een makelaar of een notaris bij jou in de buurt. Ze zijn zeer gemotiveerd om hun werk te hervatten en zullen je begeleiden met respect voor de veiligheidsmaatregelen!

2. Ik wil een virtuele rondleiding maken. Is dit mogelijk?

Organiseer een virtuele rondleiding via videoconferentie

Om je pand goed in de kijker te plaatsen, raden we je aan om een promotionele virtuele rondleiding te maken die je binnenkort bij je zoekertje zal kunnen toevoegen op www.immoweb.be. Zo beschikken de kandidaten over meer informatie en zijn ze goed voorbereid voor het bezoek.

Nieuwe virtuele plaatsbezoeken mogen niet meer

Bericht van CIB Vlaanderen
Dit werd ook bevestigd tijdens een sectoroverleg, waar een representatieve groep van vastgoedactoren, het Nederlandstalige Bureau van het BIV en CIB Vlaanderen aanwezig waren. Alle partijen onderschreven daarbij dat nieuwe virtuele plaatsbezoeken niet meer mogen.

Kijken we naar de recente richtlijnen die werden uitgevaardigd door het crisiscentrum met betrekking tot de mogelijkheid om plaatsbezoeken te organiseren, dan blijkt hieruit duidelijk dat enkel de huidige verkoopprocessen mogen afgehandeld worden en geen nieuwe plaatsbezoeken mogen ingepland worden. 

De boodschap is dus duidelijk: bestaande dossiers mogen afgehandeld worden, nieuwe verkoopprocessen daarentegen mogen niet worden georganiseerd.  

3. Kan ik contact opnemen met een immokantoor?

Blijf in contact met je makelaar

Wil je je eigendom te koop of te huur aanbieden? Neem dan nu al contact op met de kantoren uit je regio.

Als je al in contact bent met een kantoor, mail of bel ze dan om je bezoek zo snel mogelijk in te plannen en je dossier op te volgen.

4. Hoe kan ik de waarde van mijn woning schatten?

De prijs van je huis of appartement laten schatten

In afwachting van het bezoek van een expert of gespecialiseerde vastgoedmakelaar, kan je de prijs van je woning schatten op schatting.immoweb.be. Na een paar klikken kom je te weten binnen welke prijsvork je woning zich bevindt. Als je je eigendom de komende weken te koop wil stellen, kunnen wij je in contact brengen met de kantoren uit je regio. Zo staat alles in de startblokken zodra de afzonderingsperiode ten einde loopt.

5. Kan ik verhuizen?

Verhuizingen zijn toegestaan

Verhuizen is weer mogelijk met inachtneming van de strikte voorwaarden op het vlak van sociale afstand en hygiëne. De helpers moeten wel beperkt worden tot de personen met wie je onder één dak woont. Neem snel contact op met een verhuisfirma, hun agenda’s zullen snel volgeboekt zijn.

6. Mag ik mijn bouw- of renovatiewerken aanvatten of voortzetten?

Werken gaan door met naleving van de regels

Momenteel zijn er geen beperkingen op bouw- of renovatiewerken. Maar de handelszaken die materiaal verkopen, zijn enkel toegankelijk voor vakmensen uit de sector. Particulieren moeten dus online bestellen. Indien de arbeiders op de werven zich aan de hygiëneregels houden en op 1,5 m afstand werken, kunnen de werken doorgaan. Als de werken niet dringend zijn, vragen we ze uit te stellen om ook deze beroepsgroepen te beschermen.

7. Kan ik een bod doen op een pand?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een bod te doen

Je kunt uiteraard een bod doen op een pand dat je vóór de afzonderingsperiode bezocht hebt. Stuur je bod via e-mail naar je notaris of je makelaar, die het zal doorgeven aan de verkoper.

Raadpleeg ons artikel voor meer informatie over het verkoop- of aankoopproces van een pand.

8. Kan ik het verkoopcompromis ondertekenen tijdens de afzonderingsperiode?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om het compromis op te stellen

Notariskantoren en makelaars mogen terug cliënten ontvangen, maar communicatie via telefoon en videoconferentie geniet nog steeds de voorkeur. Je bent niet verplicht om de verkoopovereenkomst (of de compromis) te ondertekenen op een notariskantoor. Je kan de compromis ook thuis ondertekenen en vervolgens met de post opsturen naar de notaris. Of je kan de compromis digitaal ondertekenen en versturen per post of per e-mail. De notaris en zijn medewerkers werken immers op afstand verder aan dossiers.

Meer informatie over het verkoopcompromis vind je in dit artikel.

CIB Vlaanderen biedt een oplossing van digitaal ondertekenen aan voor de volledige vastgoedsector. Kopers en verkopers kunnen dus gewoon van thuis uit een compromis ondertekenen.

9. Kan ik de notariële verkoopakte van een pand ondertekenen tijdens de afzonderingsperiode?

Neem zeker contact op met je notaris

Notariskantoren kunnen in principe alle akten verlijden op voorwaarde dat er zoveel mogelijk fysieke contacten worden vermeden en mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Notarissen hebben de toelating om zich te verplaatsen om aktes te verlijden. Om de dienstverlening te optimaliseren, is het voortaan mogelijk om een notariële akte af te handelen zonder verplaatsing. Dit zal gebeuren met een nieuw instrument, de digitale volmacht. Daarbij geef je, per videoconferentie, een authentieke volmacht aan een vertrouwenspersoon of aan een notariële medewerker zodat die laatste de akte, in jouw plaats, kan ondertekenen.
Zoek je meer informatie over de notariële akte? Raadpleeg ons artikel.

10. Mag ik de aflossing van mijn hypothecaire lening opschorten?

Uitstel voor afbetaling van je hypothecaire lening vergemakkelijkt

De meeste banken geven betalingsuitstel voor je krediet, op voorwaarde dat je een inkomensverlies kunt aantonen dat rechtstreeks verband houdt met de coronacrisis. Tot 30 september moeten tijdelijk werkloze Belgen geen leningen meer terugbetalen en nieuwe kredieten zijn mogelijk. Neem in dat geval contact op met je bankier om een aanvraag in te dienen. Win inlichtingen in en neem de voorwaarden in verband met uw aanvraag grondig door. Elke bank heeft een eigen procedure, contacteer hiervoor uw bankkantoor.

Hier vind je meer informatie over hypothecaire kredieten.

Je kan op Immoweb rekenen tijdens deze moeilijke periode

Momenteel maakt iedereen een onzekere periode door. Wij willen je hier graag doorheen helpen. We zullen dit artikel regelmatig aanpassen zodat jij de meest recente informatie die de overheid, de federaties en de actoren uit de sector ter beschikking stellen, direct bij de hand hebt.

Surf naar Immoweb

Immoweb wil je begeleiden in de zoektocht naar je droomwoning. Zorg ondertussen goed voor jezelf en je naasten. #Blijfinuwkot

Bekijk het laatste nieuws op onderstaande website :

Wens je een aanpassing te laten uitvoeren? Op zoek naar een antwoord op een bepaalde vraag die hier niet staat? Stuur een e-mail naar onze redacteur!

Meer artikelen