Saint Catherines church city skyline, big survey on real estate after coronavirus

Coronavirus: resultaten van de Immoweb enquête

Hoe kijken de Belgen naar de Immobiliënmarkt na de Coronacrisis?

Begin april 2020 organiseerde Immoweb een enquête met 1850 respondenten, waarvan 48% Nederlandstaligen en 52% Franstaligen. Alhoewel de bezoeken op de vastgoedsites teruglopen, merken we nog steeds een grote interesse voor de vastgoedsector. Dit komt onder andere dankzij de schattingstool die nog steeds een grote schare gebruikers heeft en in verhouding minder terugval kent dan het aantal bezoekers op de websites.

Content gerelateerd aan de coronacrisis trekt 5 tot keer meer bezoekers aan

Zoals zovelen heb je vast en zeker het artikel Welke impact heeft het coronavirus (Covid-19) op de vastgoedmarkt? gelezen dat op de Immoweb Blog werd gepubliceerd.

Hier beantwoorden wij vragen die de bezoekers van onze site zich stellen aangaande de federale maatregelen van toepassing op de immobiliënsector. We stellen vast dat heel veel mensen op zoek gaan naar informatie, zo namen de aantallen lezers van onze blog post met 5 tot 10 maal toe.

Wanneer verwachten ze dat de maatregelen worden versoepeld?

Het eerste element dat uit de enquête blijkt, is dat zowel de Franstaligen als de Nederlandstaligen op dezelfde manier kijken naar het einde van de lockdown. Ze verwachten allen een einde van de maatregelen eind mei. Sommigen verwachten dat er maatregelen zullen gelden tot het einde van de zomer.

Waar wonen de respondenten?

Ongeveer 33% van de respondenten woont in een grote stad, de overige 67% woont op het platteland of in een kleinere stad of dorp. 68% onder hen woont in een huis, 29% verblijft in een appartement.

De min dertigjarigen zijn de kopers van morgen

Jonge mensen maken volop plannen. En ook vastgoedplannen. 44% van hen zegt binnen de 3 tot 6 maanden het huis van hun dromen te willen kopen. Zolang de lockdown niet te lang duurt natuurlijk.

Renovatie en onderhoud van woning tijdens lockdown

Met het mooie weer van de laatste weken, nemen heel wat mensen van de gelegenheid gebruik om tijdens de lockdown hun woning of tuin onder handen te nemen. Indien ze hun woning in een nabije toekomst te koop willen zetten, kunnen ze hiermee de waarde van hun woning aanzienlijk verhogen.

Op zoek naar inspiratie voor bouw- of rennovatieprojecten?

Voorkeur voor verkoop via een makelaar

Terwijl in normale tijden onze enquêtes aantonen dat 50% van de woningeigenaars hun kans wil wagen door hun woning zonder tussenpersonen te verkopen, zien we op dit moment een duidelijke heropleving naar de makelaars toe. Makelaars zullen werk voor de boeg hebben na de lockdown, want slechts 22% van de respondenten die op korte termijn willen verkopen, geven aan dit zelf te willen doen.

Terwijl in normale tijden onze enquêtes aantonen dat 50% van de woningeigenaars hun kans wil wagen door hun woning zonder tussenpersonen te verkopen, zien we op dit moment een duidelijke heropleving naar de makelaars toe. Makelaars zullen werk voor de boeg hebben na de lockdown, want slechts 22% van de respondenten die op korte termijn willen verkopen, geven aan dit zelf te willen doen.

Op zoek naar een makelaar die je begeleidt in je aankoop- of verkoopproject?

Het herstel van de vastgoedmarkt zal snel zijn

83% van de ondervraagden zegt van plan te zijn om zeer binnenkort of binnen de 12 maanden na de lockdown te kopen! Dit terwijl bijna 9 van de 10 mensen (88%) zeggen dat ze plannen hebben om binnen dezelfde periode te verkopen, waarvan 50% binnen de 6 maanden na de lockdown. Wordt de vastgoedmarkt dynamischer? Dat is wat de cijfers ons doen geloven.

De volledige presentatie met alle resultaten kan je hier raadplegen.

Blijf op de hoogte van de laatste woningen die te koop of te huur staan!

In een markt die zich vlug zal herstellen, is het belangrijk snel te zijn. Daarom raden we je aan om naar www.immoweb.be te surfen om de woningen te ontdekken en voor jezelf een account aan te maken zodat je als eerste op de hoogte bent van de nieuwe woningen.

Bezoek Immoweb

Meer artikelen