2 people talking over a desk, conflict with your landlord and how to solve it.
Leestijd: 2 min

Een conflict met je huisbaas? Zo los je het op

Huur je een woning? Dan is het belangrijk om een goede relatie met je huisbaas op te bouwen. Meestal lukt dit, maar soms klikt het minder goed. Betwistingen over een lekkend dak of een defecte verwarmingsketel kunnen soms escaleren. Hoe pak je een conflict met je huisbaas correct aan?

Bij een huurovereenkomst is het in het belang van zowel de huurder als de verhuurder dat de verhouding optimaal blijft. Dreigt er toch een probleem? We geven je graag enkele tips hoe je dit als huurder kan aanpakken.

Een goede verstandhouding met de huisbaas begint bij jezelf

Is er een probleem tussen jou en de eigenaar van je huurwoning? Probeer in dialoog te gaan en stel je constructief op tijdens dit gesprek. Zorg wel dat je rechten gerespecteerd worden en lees als voorbereiding goed je huurcontract door. Toon begrip en wees als huurder niet te streng: een defecte verwarmingsketel kan bijvoorbeeld niet altijd in 1-2-3 hersteld worden.

Een koppige huisbaas? Schakel een versnelling hoger

Als jouw huisbaas zich weinig flexibel opstelt en niet naar je argumenten wil luisteren, dan mag je gerust ook jouw vastberadenheid tonen. De ideale manier om te laten weten dat ook jij voet bij stuk houdt in de discussie, is je verhuurder een aangetekende brief sturen. Lukt het niet om het conflict op te lossen, dan is deze aangetekende brief meteen ook een officiële ingebrekestelling voor een latere gerechtelijke procedure.

Doe beroep op een advocaat

Blijft het huurgeschil aanhouden en heb je het gevoel dat je rechten geschonden worden? Dan raden we je aan om een advocaat in te schakelen. Op die manier wapen je je tegen een tijdrovende en dure strijd voor de rechtbank en een beslaglegging door een gerechtsdeurwaarder.

Probeer te verzoenen met hulp van de vrederechter

Blijft de betwisting bestaan, dan kan je nog altijd naar de vrederechter stappen. De eerste stap is een verzoeningspoging. Dit is gratis, eenvoudig en kan zonder advocaat verlopen. Als de verzoening slaagt, dan worden er afspraken vastgelegd die zowel door de verhuurder als door de huurder moeten gerespecteerd worden.

Is de verzoeningspoging mislukt? Dan moeten de zware middelen ingezet worden en kan je een gerechtelijke procedure opstarten.

Meer artikelen