Of je nu huurder of eigenaar bent van je woning, er is een jaarlijkse taak die je niet mag vergeten: het onderhoud van je stookolieketel. Eerst en vooral omdat het verplicht is. Minstens één keer per jaar moet je stookolie-installatie gecontroleerd en onderhouden worden door een gekwalificeerd technicus, die jou vervolgens een conformiteitsattest zal bezorgen. Ten tweede kan het je een flinke duit kosten als je je installatie niet tijdig laat nakijken.

 

Vanuit juridisch oogpunt riskeer je een fikse boete als je geen bewijs kan voorleggen bij een externe controle. En bij een woningbrand kan de verzekering beslissen om de tussenkomst te verminderen als je geen bewijs hebt van het onderhoud van je stookolieketel, zelfs al is je verzekeringscontract in orde. Huur je een woning, dan kan de eigenaar je op elk moment vragen om de laatste twee onderhoudsbewijzen voor te leggen (als je al minstens twee jaar de woning betrekt).

Als je stookolieketel in panne valt en je geen onderhoudscertificaten hebt, zullen de herstellingskosten meestal voor jouw rekening zijn. Bovendien verslijt een slecht onderhouden stookolieketel sneller en verliest hij 12% rendement, wat je factuur zal verhogen zonder dat je het merkt. En dan hebben we het nog niet over je gezondheid: je stookolieketel regelmatig laten controleren kan koolmonoxidevergiftiging, een zwaar gevolg van slecht onderhouden installaties, helpen vermijden.

Wat gebeurt er tijdens zo’n onderhoud?

Tijdens een onderhoud wordt er gecontroleerd of je stookolieketel aan bepaalde werkingscriteria voldoet. De technicus bekijkt ook de ventilatie, de schoorsteen, de brander en de algemene conditie van de stookolieketel. De prijs van een gemiddeld onderhoud schommelt rond de 150 euro, maar door systematisch een beroep te doen op hetzelfde bedrijf of door te kiezen voor stookolie met een hoog rendement druk je de factuur een beetje.

Wanneer laat je het onderhoud het best uitvoeren?

Tenzij er storingen optreden, wacht je het best tot na de winter met de controle van je stookolieketel, want het kan gebeuren dat je installatie even uitgeschakeld moet worden. Een onderhoud in het voorjaar maakt het bovendien mogelijk om de balans op te maken na langdurig gebruik en het nieuwe seizoen te starten met een installatie die tiptop in orde is.