Hoe kies je tussen de bouw of eventueel aankoop van een nieuwbouwwoning, of de aankoop van een bestaande woning, al dan niet te renoveren? Immoweb onderzoekt alle beslissende elementen: budget, aankoopkosten, werken…


Het antwoord op deze vraag kan afhangen van verschillende elementen: je budget, de kost, de tijd die je hebt, langetermijndoelstelling, enzovoort. Maar de beslissing wordt meestal genomen door de voor- en nadelen van de twee mogelijkheden tegen elkaar af te wegen. Hier volgen de voornaamste.

Aankoopbudget en kosten

Waar je van in het begin rekening mee moet houden is het verschil in kosten, en dus je budget, bij de aankoop/nieuwbouw van een huis of appartement en de aankoop van een bestaand pand.

De aankoopprijs van een bestaand, op te knappen, pand is lager dan een nieuwbouw. Bij gelijke oppervlaktes spreken mensen uit het vak toch al snel van een verschil van 20 à 25%.

 

Hoe dan ook, notariskosten moet je altijd betalen. Bij de aankoop van een nieuwbouw loopt dat op tot 20% van de kostprijs. Voor de aankoop van een eventueel te renoveren) huis bedragen de registratierechten 10% (5% voor een ‘klein beschrijf’ van een bescheiden EERSTE woning) in Vlaanderen (12,5% in Wallonië en Brussel). Daarbij komen nog diverse andere kosten, waaronder het honorarium van de notaris dat tegenwoordig ook al aan 21% btw belast wordt. In totaal moet je rekenen dat de aankoopkosten van je woning een 15 tot 20% van de aankoopprijs bedragen.

Als het je eerste woning betreft ( nieuwbouw of bestaand), heb je in Brussel recht op een abattement van de kosten t.w.v. 7.500 euro, en dat bedrag is onafhankelijk van de aankoopprijs.

 

Grote werken! Of juist niet?

Uiteraard kost de aankoop van een op te knappen huis minder en dat maakt het toegankelijker. Je dient toch goed te beseffen dat het wat de kosten betreft, daarmee niet afgelopen is, integendeel…

De aankoop van een te renoveren appartement of huis heeft onvermijdelijk tot gevolg :

  • dat je experts moet laten komen om de noodzakelijke werken te bepalen… en hun kostprijs
  • de nodige werken moet laten uitvoeren (na het verkrijgen van de stedenbouwkundige vergunningen) en zeer regelmatig de werf zult moeten bezoeken om de vooruitgang te volgen
  • je zult moeten wachten tot de werken zijn uitgevoerd vooraleer je kan verhuizen.

Als er maar oppervlakkige werken (verven, behangen, vloerbedekking…) gedaan moeten worden, kan dat snel en redelijk goedkoop gebeuren. Men rekent meestal op een 300 euro/m² voor de vloeren en muren.

Moeten er daarentegen flinke renovatiewerken uitgevoerd worden (loodgieterij, elektriciteit, dakwerken…), dan gaan de werken uiteraard langer duren en ook de kosten zullen hoger uitvallen. Men rekent meestal op 500 euro/m², om bijvoorbeeld een muur af te breken en herop te bouwen.

Als je zelf niet zo’n Handige Harry bent, zal je in alle gevallen moeten vertrouwen op de aannemer(s die je hebt geëngageerd. Het kan geen kwaad hun reputatie en solvabiliteit eerst te checken.

Als je een appartement koopt, kan je uiteraard alleen je eigen stulpje verbouwen, de rest blijft in de staat dat het is. Het zijn alle mede-eigenaars die beslissen over wat er wanneer gerenoveerd wodt (liften, trappen, inkom, dak, enzovoort).

Een nieuwbouw kopen staat je toe deze renovatiefase – die velen nogal vervelend vinden – te vermijden. Als je een nieuw pand koopt, zal je er sneller je koffers en verhuisdozen kunnen neerzetten… op voorwaarde natuurlijk dat je aankoop zich al in de afwerkingsfase bevindt. Als je iets op plan koopt, wat regelmatig voorkomt, kan het tot twee jaar duren, voor je erin kunt trekken.

Bovendien ben je voor minstens 10 jaar gerust voor wat grote kosten betreft, alleen al de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer staat daarvoor garant.

Echter, als je iets nieuw en afgewerkt koopt, mis je de unieke ervaring om je stekje onder je handen tot jóuw stekje te zien groeien; helemaal naar jouw smaak. Bovendien houden velen van de volumes, de stijl, de charme en de ‘ziel’ van een ouder huis, allemaal elementen die een nieuwbouwwoning of -appartement nu eenmaal niet kunnen bieden.