Board of different numbers from the side, rental indexing how does it work?

De indexering van de huurprijs: hoe werkt dat precies?

Als huurder betaal je maandelijks een huurprijs voor het gebruik van een woning. Deze huurprijs mag tijdens de duur van een huurcontract niet meer aangepast worden. De huurprijs kan wel geïndexeerd worden. Op die manier volgt dit bedrag de stijging van de levensduurte.

Het is belangrijk om het mechanisme achter de indexatie van huurprijzen goed te begrijpen. Op die manier word je een volwaardige onderhandelingspartner bij discussies met jouw huisbaas. We leggen je alvast de basiselementen uit.

Wanneer mag de huurprijs geïndexeerd worden?

De indexatie van de huurprijs is geen automatisme. De eigenaar moet deze aanpassing schriftelijk communiceren aan de huurder op de verjaardatum van de huurovereenkomst. Dit is de datum waarop de huurder effectief in de gehuurde woning kwam wonen.

Als de eigenaar vergeet om de indexatie tijdig te melden, dat heeft hij nog drie maanden tijd om dit te doen. De indexatie kan met terugwerkende kracht toegepast worden op de drie voorbije maanden. Na deze periode kan hij maximaal drie maanden aangepaste huur terugvorderen.

Hoe wordt de indexering berekend?

Als basis voor de berekening van de indexering worden de tabellen van de gezondheidsindex gebruikt. In deze tabellen zie je in één oogopslag de evolutie van de prijzen van enkele vaak gekochte producten in de voorbije 12 maanden. Via een berekening bekom je een coëfficiënt. Door de basishuurprijs hiermee te vermenigvuldigen, kan de nieuwe huurprijs berekend worden.

Tip voor de huurder

De meeste verhuurders indexeren de huurprijs elk jaar. Maak hierover duidelijke afspraken met je huisbaas, zodat je weet wanneer er een verhoging van de huurprijs aankomt.

Een waterdicht huurcontract met Immoweb Docs

Wil je graag op de hoogte gehouden worden over belangrijke momenten tijdens je huurovereenkomst ? Vermijd financiële discussies met je huisbaas. Gebruik de modelhuurcontracten van Immoweb Docs.

Kies voor een waterdicht huurcontract

Meer artikelen