Miniatuur woning op blauwe achtergrond
Leestijd: 3 min

Kies de hypothecaire lening die het best bij je past

Wie een huis of een appartement koopt, trekt bijna altijd naar de bank om een hypothecaire lening te kiezen. Maar welke lening neem je best? We geven een woordje uitleg, zodat je goed voorbereid naar je bank kan.

Een hypothecaire lening, of kortweg hypotheek, is een lening bij de bank voor een pand, waarbij het gebouw als onderpand dient. Dit betekent dat, als de lening niet kan terugbetaald worden, de bank beslag kan leggen op het gebouw. Er bestaan verschillende soorten hypothecaire leningen. We sommen ze op en geven je nog wat extra info mee.

Soorten hypothecaire leningen

Er bestaan twee soorten hypothecaire leningen: de lening met een vaste rentevoet en die met een variabele rentevoet.

1. Hypothecaire lening met vaste rentevoet

Bij een hypothecaire lening met vaste rentevoet blijft het bedrag dat je maandelijks moet aflossen gedurende de volledige looptijd van de lening gelijk. Bij een dergelijke lening kom je nooit voor verrassingen te staan, maar kan je ook niet genieten van een eventuele rentedaling als de markt zou schommelen. Ook ligt het percentage bij het afsluiten van een lening altijd hoger bij een vaste rentevoet dan bij een variabele rentevoet.

Wanneer interessant?

Staan de rentevoeten laag en vermoed je dat ze binnenkort weer gaan stijgen? Dan kan het interessant zijn om voor een lening met een vaste rentevoet te kiezen.

2. Hypothecaire lening met variabele rentevoet

Bij een hypothecaire lening met variabele rentevoet hangt je maandelijkse aflossing af van de heersende rentevoet. Bij dalende rentevoeten betaal je minder, maar bij stijgende rentes betaal je maandelijks meer of heb je een langere looptijd nodig om je lening af te betalen. Hypothecaire leningen met een variabele rentevoet zijn bij aanvang wel altijd goedkoper dan leningen met een vaste rentevoet.

Wanneer interessant?

Een variabele rentevoet is interessant als de rentevoeten hoog staan en er een kans bestaat dat ze gaan zakken. Wie voor een dergelijke hypothecaire lening kiest, neemt een zeker risico. Onthoud wel dat formules met een variabele rentevoet beveiligd zijn, waardoor de rentevoet niet extreem kan stijgen – het risico is dus eerder beperkt en ook op voorhand gekend.

Handig om te weten

Voor een hypothecaire lening kan je bij heel wat banken terecht. Ga bij verschillende kantoren langs om informatie te vragen en vergelijk de verschillende voorwaarden. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de formules.

Hou verder ook nog deze zaken in je achterhoofd:

  • De maandelijkse aflossing mag niet meer dan 33% van je totale gezinsinkomen bedragen. Hou hierbij zeker ook rekening met alle vaste kosten die je maandelijks moet betalen, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
  • Probeer ook een deel van je nieuwe huis of appartement met eigen geld te kopen. De bank berekent immers bij elke lening de quotiteit. Dit is de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van het huis. Hoe lager die quotiteit, hoe kleiner het risico voor de bank en hoe beter de voorwaarden van je lening zullen zijn. Op vandaag is een quotiteit van 80% normaal.
  • Hou bij het bepalen van het bedrag dat je gaat lenen ook rekening met alle bijkomende kosten die bij de aankoop van een woning komen kijken.

Aarzel niet om vragen of onduidelijkheden rond een hypothecaire lening aan je notaris voor te leggen. Hij is de aangewezen persoon om je hierover alle info te geven.

Benieuwd hoeveel je kan lenen? Maak een simulatie via Immoweb.

Samen met Keytrade Bank biedt Immoweb interessante hypothecaire leningen aan. Benieuwd hoeveel je maandelijkse afbetaling zou bedragen? Dankzij onze simulatietool kom je het in enkele muisklikken te weten.

Maak een simulatie

Meer artikelen