Meer dan 70% van de Belgen is eigenaar van het huis waarin ze wonen. Dat betekent daarom niet automatisch dat het beter is om je woning te kopen, eerder dan ze te huren. Alles heeft zijn voordelen en nadelen en dat geldt dus ook voor de keuze van kopen of huren. Immoweb heeft ze allemaal voor je opgelijst, zodat je de juiste keuze kan maken: voor jou, op dit moment.


HUREN: voor- en nadelen

VOORDELEN

 1. Leve de vrijheid!
  Het grootste voordeel van huren is ongetwijfeld de vrijheid die je behoudt ten aanzien van je woning, of dat nu een huis, appartement, studio… is. Je engagement is miniem. Je kan een contract van korte duur hebben dat drie jaar of korter duurt. En je geld, daar doe je mee wat je wilt.
 2. Huren gaat sneller
  De stappen die je moet zetten zijn eenvoudig, het hele proces duurt niet lang. Zeker niet in vergelijking met de aankoop van dezelfde woning.

NADELEN

 1. Je geld gaat ‘in rook op’
  Het geld dat je aan huur betaalt, is in zekere zin ‘verloren’. In tegenstelling tot als je iets gekocht hebt, dient het niet om een patrimonium op te bouwen. En ook als je minder voor de huur moet betalen dan wat je zou moeten afbetalen (een evenwaardige woning uiteraard), je zal er nooit de eigenaar van worden.
 2. Je blijft afhankelijk van de eigenaar
  Een huurder heeft maar weinig in de pap te brokken: de eigenaar beslist wat er met het pand gebeurt. Zo kan hij weigeren om aan het einde van de huurceel het contract te verlengen, en hij kan ook beslissen om de woning te verkopen. In dat geval zal je waarschijnlijk moeten uitkijken naar een andere stek (je bent als huurder wel goed beschermd) en je kan natuurlijk ook beslissen het pand te kopen.

Als je gaat huren, moet je altijd rekening houden met de volgende zaken:

 • Alles over de huurwaarborg;
 • Hoe werkt de indexering van de hurprijs ?

KOPEN: voor- en nadelen

VOORDELEN

 1. Je bent er ‘thuis’
  Niets beters, om je écht thuis te voelen, veilig voor beslissingen van buitenaf (een huisbaas in dit geval), dan je eigen huis te kopen.
 2. Beter een lening afbetalen dan huur betalen
  Maak de berekening, de maandelijke aflossing van een lening kan misschien wat hoger uitvallen dan de huur (die elk jaar wordt geïndexeerd) maar op het einde van de rit is je huis wel van jou.
 3. Kopen biedt je meer zekerheid
  Investeren in baksteen zal door velen blijven beschouwd worden als meest veilige optie, véél stabieler dan de beurs bijvoorbeeld. Je vermogen is geïnvesteerd in een solide duurzame constructie. Het wordt door velen beschouwd als een extra pensioenpijler. Tegen die tijd is het huis afbetaald dus je woont quasi gratis. En als je besluit te verkopen, mag je normaal gesproken op een flinke meerwaarde rekenen.

NADELEN

  1. Investeren… in een onzekere markt
   Je moet goed onthouden dat de waarde van je woning mee stijgt of daalt op de golven van vraag en aanbod maar ook afhangt van de vastgoedmarkt, en van de economie in het algemeen.
  2. Je geld zit ‘vast’
   Een huis kopen is een engagement voor vele jaren en dat betekent de facto dat je geld vastzit en niet op korte termijn kan vrijkomen.
  3. De locatie is niet altijd ideaal
   Als je koopt, zal je toegevingen moeten doen, en heel vaak allereerst wat betreft de locatie. Je zoekt misschien een pastoriewoning én wilt in hartje Antwerpen wonen? Dat gaat waarschijnlijk niet lukken.
  4. Mensualiteiten hypotheek vaak (veel) hoger dan huurbedrag
   In de meeste gevallen liggen de maandelijkse bedragen om je hypotheek af te lossen hoger dan de huur van een gelijkwaardige woning. En in een appartementsgebouw zijn er nog de lasten van de mede-eigendom.

Wat je in geen geval mag vergeten als je een huis koopt: het geheel van gerelateerde kosten :

   • een woon- of vestigingsbelasting
   • onroerende voorheffing
   • grondlasten
   • hoogte van de interest
   • notariskosten
   • onvoorziene kosten…

Wat ga je doen, kopen of huren?

Je zal het al begrepen hebben: onmogelijk om te veralgemenen en een categoriek antwoord op de vraag ‘Kan ik beter kopen of huren?’ te geven. Alles hangt van jou en je persoonlijke situatie, zowel professioneel als financieel. En daarnaast is er nog de situatie op de vastgoedmarkt, de aankoop van een woning is meer te overwegen bij lage prijzen en bodemtarieven voor hypothecaire leningen.