Ben je al vertrouwd met cellenbeton?
Hoewel het in onze buurlanden op grote schaal wordt gebruikt, heeft cellenbeton het bij ons moeilijk om een plaats op de markt te veroveren. Nochtans biedt het heel wat voordelen: het is licht, gebruiksvriendelijk, vuurbestendig… Ontdek de vele troeven van dit materiaal.
Een buiten- of binnenmuur in cellenbeton bouwen
De nieuwe generatie holle blokken in cellenbeton leent zich zowel voor binnen, bijvoorbeeld om scheidingswanden te bouwen, als voor buiten, als ruwbouwsteen. Het is dus perfect mogelijk om heel je huis met cellenbeton te bouwen. De blokken bestaan in verschillende formaten naargelang het al dan niet om een draagmuur gaat.
Cellenbeton, een licht bouwmateriaal
De blokken in cellenbeton bestaan uit zand, cement, kalk, water en aluminiumpoeder. Dankzij dat laatste element kan het worden gevormd zoals taartdeeg. Dat proces creëert tal van luchtbellen die gevangen zitten en ⅔ van het volume van het cellenblok uitmaken. Dat maakt cellenbeton tot een erg licht materiaal, dat geliefd is bij werklieden en metsers omdat het veel eenvoudiger te verwerken is dan blokken in klassiek beton. Cellenbeton is minder zwaar en dus minder vermoeiend om te hanteren. Nog een groot voordeel voor werknemers in de bouwsector is dat cellenbeton met een eenvoudige zaag te snijden is.
Blokken van isolerend cellenbeton
Een ander voordeel van het lichte concept is dat de luchtbellen het cellenbeton uitstekende isolerende eigenschappen geven. Cellenbeton heeft een hoog thermisch rendement en draagt dus bij tot besparingen op het gebied van isolatiemateriaal voor zowel binnen- als buitenmuren.
Ook bevordert cellenbeton de hygrothermische regeling in de kamers. Je kunt het dus zonder zorgen gebruiken voor badkamermuren of keukenmuren.
Cellenbeton: lichter en toch even sterk
Cellenbeton is even resistent als andere betonblokken. Het kan evenveel gewicht dragen, op voorwaarde uiteraard dat je de juiste blokken kiest: cellenbeton met een dikte van 15 centimeter of 30 centimeter naargelang de toepassing. Er bestaan ook bovendorpels in cellenbeton.
Het nadeel van cellenbeton is dat het gemakkelijk brokkelt. Wil je iets bevestigen op de muur, dan moet je specifieke pluggen gebruiken en het geheel versterken met een adequaat bevestigingsmateriaal.