Leestijd: 2 min

Houten ruimteverdelers om het zicht binnen te breken.

Terwijl claustra’s vroeger vooral buiten werden gebruikt om tuinen in te delen, krijgen ze tegenwoordig steeds vaker een plaats in ons interieur. In dit artikel gaan we dan ook dieper in op de opengewerkte scheidingswanden.

Wat is een claustra?

De term ‘claustra’ betekent letterlijk ‘opengewerkte scheidingswand’. Een claustra wordt dan ook gebruikt om het zicht te breken en grote ruimtes visueel in te delen. Deze ruimteverdelers hebben geen akoestisch nut maar dienen enkel om ruimtes visueel van elkaar te scheiden.

Deze oplossing wordt vaak gebruikt in kleine ruimtes zoals studio’s. Een claustra deelt de ruimte namelijk in zonder ze kleiner te maken. Dankzij zijn transparante karakter is een claustra een lichtere oplossing dan een klassieke scheidingswand, en dat zowel visueel als qua gewicht.

Een houten claustra op maat

Het type van claustra is vrij te kiezen. Iedereen kan ze naar wens samenstellen: grootte van de stukken hout, ruimte tussen de spijlen, houtsoort of verfkleur… Aan jou de keuze.

We zien heel vaak claustra’s met vierkante houtsecties maar niets houdt je tegen om eerder rechthoekige of ronde secties te kiezen. Ook kun je het hout ruw laten of lakken in een kleur die bij je interieur past. Met een beetje creativiteit krijg je een prachtige compositie door bijvoorbeeld schuine elementen te integreren om af te wijken van de traditionele claustra’s in verticaal hout. 

Een originele en stijlvolle claustra

De meest courante claustra bestaat uit houten lamellen maar er bestaan nog tal van andere mogelijkheden om twee ruimtes van elkaar te scheiden. Voor meer originaliteit kun je opteren voor:

  • een meubel met opengewerkte delen

  • gespannen kabels

  • boomstronken of bamboestokken

  • met lasers uitgesneden houtpanelen met geometrische figuren of Arabische motieven die verwijzen naar houten traliewerk.

Een zelfgemaakte interieurclaustra

Ben je handig aangelegd? Overweeg dan om je eigen claustra te maken. Veel materiaal heb je niet nodig om zelf een houten interieurclaustra te maken. Op het internet vind je gemakkelijk stappenplannen die je uitleggen hoe je te werk gaat. In je doe-het-zelfwinkel vind je een brede keuze aan latten die je kunt gebruiken.