Leestijd: 3 min

Kopen, bouwen of verbouwen… Een moeilijke keuze

Droomt u van een eigen huis? Een huis dat op u lijkt, waar u zich goed voelt en dat aan al uw verwachtingen en behoeften voldoet? Nog voor u naar een makelaar of Immoweb gaat, is het belangrijk om te bepalen of u wilt kopen, bouwen of renoveren en dat is geen eenvoudige beslissing. Om u te helpen, zetten we de voor- en nadelen van de drie mogelijkheden op een rijtje.

Renovatie

De voordelen
Houdt u van een mix van modern en oud? Dan is renovatie iets voor u. U kunt een open haard in de verf zetten of genieten van de charme van een oude parketvloer, een plafond met sierlijsten of ouderwetse deuren.
Te renoveren woningen bieden – naargelang de omvang van de werken – ook de mogelijkheid om er direct in te trekken.

De nadelen
Opgelet voor verrassingen! Renovatiewerk brengt soms onaangename verrassingen met zich mee die het werk kunnen vertragen of het oorspronkelijke budget kunnen verhogen.
Een renovatie kan variëren van een eenvoudige schilderklus of een nieuwe keuken tot een complete renovatie. Die laatste kan zwaarder uitvallen dan voorzien, zeker bij oude huizen, die vaak slecht geïsoleerd en weinig energiezuinig zijn. Soms is het nodig om alle raamkozijnen te vervangen, de gevel te isoleren en het gehele verwarmingssysteem aan te passen. Dat soort van werken mag niet te licht worden opgevat.
Ook de geluiddemping is doorgaans niet optimaal. Zo zal u wellicht horen wat er op de andere verdiepingen gebeurt en u moet er rekening mee houden dat de trap wat kraakt.

Uw eigen huis bouwen

De voordelen
Het grootste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat u van een lege pagina vertrekt. Zo kunt u uw fantasie de vrije loop laten en het huis van uw dromen ontwerpen. U bent volledig vrij om het aantal kamers en hun grootte en indeling te kiezen. En ook de materiaalkeuze ligt volledig in uw handen.
Uw enige beperking is de oppervlakte van uw bouwgrond en de stedenbouwkundige voorschriften van uw gemeente. In sommige gemeenten moet u zich bijvoorbeeld houden aan voorschriften voor het type van dak of de kleur van de gevelsteen.
Een nieuw huis zal ergonomischer zijn omdat u het samen met uw architect ontwerpt om aan uw behoeften te voldoen.

Vanuit energieoogpunt kunt u de modernste materialen kiezen en van bij het begin efficiënte systemen voorzien, zowel op het gebied van isolatie als qua warmteproductie. Vloerverwarming, gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem, zonnepanelen, alles is mogelijk!

De nadelen
Nog voor u de eerste steen van uw ideale woning legt, moet u een bouwgrond vinden, en dat is niet altijd vanzelfsprekend. Bouwgronden worden alsmaar schaarser. Ook kan het een tijdje duren voor u het perceel van uw dromen vindt.
De bouw van de woning vergt eveneens heel wat tijd. U hebt tijd nodig om samen met uw architect de plannen te tekenen, tijd om materialen, bekledingen, een verwarmingssysteem, een keuken en een badkamer te kiezen en tijd om de bouwwerken op te volgen. En hoe langer de bouwwerken duren, hoe groter de kans dat ze hier en daar vertraging oplopen.

Een huis of appartement kopen

De voordelen
Koopt u een appartement of woning via een projectontwikkelaar, dan bespaart u zichzelf heel wat verrassingen. U weet precies waar u naartoe gaat en uw budget wordt gerespecteerd tot op de euro na.
Deze oplossing bespaart u ook tijd aangezien alles al ontworpen is. En bovendien hebt u ook geen architect nodig. Het enige dat u dient te doen is het huis vinden dat bij u past en de verhuizing naar uw nieuwe thuis organiseren.

De nadelen
Wie een nieuwe woning koopt, moet rekening houden met de beperkte flexibiliteit. Projecten zijn immers te nemen of te laten. Structurele veranderingen aan het gebouw zijn uit den boze.
Ook wat de afwerking betreft is de keuze beperkt. Vaak krijgt u voorstellen voor tegels, parket of de kleur van het keukenmeubilair, maar moet u wel tevreden zijn met wat u wordt aangeboden.