Leestijd: 4 min

Nieuwbouwwoning in 2023: 5 redenen om er vol voor te gaan

Een nieuwbouwwoning bouwen of kopen? Of toch maar renoveren? Een vraag die almaar belangrijker wordt in tijden van onvoorspelbare energiefacturen en weerkaarten. In deze blog vertellen we je waarom nieuwbouwen de keuze van de toekomst is. 

1. Levenslang besparen

Een bouwgrond kopen en een nieuwbouwwoning (laten) bouwen, of een woning kopen binnen een groter bouwproject neemt meteen een heel grote hap uit je budget. Een bestaande woning kopen en deze renoveren volgens de hedendaagse normen is daarom nog altijd een populaire keuze, omdat je de werken naar believen kunt spreiden in de tijd. De vraag is echter hoelang dat nog zal duren, want de renovatie-eisen – en dus ook de bijhorende kosten – worden almaar hoger. Zeker bij een ingrijpende renovatie.

Waar velen zich bovendien op verkijken, is de kost achteraf: de zogenaamde woonkost. En daar hebben nieuwbouwwoningen een grote streep voor op renovaties. Hoe je het draait of keert: een nieuwbouw geplaatst volgens de regels van de kunst levert voor de rest van je leven maximale besparingen op voor de bewoners. Onder meer dankzij:

  • De hoge isolatiegraad en luchtdichtheid
  • De moderne, energiezuinige technieken: zonnepanelen, warmtepomp, vloerverwarming…
  • Kwalitatieve bouwmaterialen in elke bouwlaag
  • Een doordacht en toekomstgericht woningontwerp

 2. Volledig jouw ding

Het spreekt vanzelf dat je bij een nieuwbouwwoning carte blanche krijgt, naargelang jouw bouwbudget. Bij een renovatie zal het bijvoorbeeld niet altijd mogelijk zijn om bepaalde ruimtes volledig naar wens in te richten. Denk aan dragende muren die niet mogen wijken of water- en elektriciteitsleidingen die je niet meer kunt verplaatsen zonder grote breekwerken. Met andere woorden: bij verbouwingen zal er altijd een stuk van je woningindeling al vastliggen.

Bij een nieuwbouwproject richt je bovendien niet alleen je woning in zoals jij dat helemaal wilt. Een sterke architect haalt ook nog eens het maximum uit elke vierkante meter én denkt mee na over hoe jouw woning op een duurzame manier zo koel mogelijk in de zomer en zo warm mogelijk in de winter blijft. Zonder dat de kosten op je energiefactuur de pan uit swingen.

Bij een sleutel-op-de-deurbouwer of bij een vastgoedontwikkelaar in het kader van een groter woonproject ligt de bouwkost vooraf grotendeels vast.

3. Voorspelbaar kostenplaatje

Wie een nieuwbouwwoning koopt of bouwt, weet voor de volle 100% wat hij of zij koopt. Elk gebruikt materiaal staat zorgvuldig opgelijst in de meetstaat of in het lastenboek. Ook de te betalen prijs ligt vooraf grotendeels vast, zeker wanneer je beroep doet op een sleutel-op-de-deur-bouwer of bouwpromotor.

In overeenstemming met de bepalingen van het Wetboek van Economisch Recht worden deze kosten duidelijk opgedeeld bij vastgoedadvertenties. 

Deze ziet er als volgt uit: 

  • Bouwprijs exclusief BTW
  • Grondprijs exclusief belasting
  • BTW op bouw
  • Grondbeslastingen
  • De totale prijs inclusief BTW* en belastingen 
  • * Btw: 21% voor nieuwbouw, tenzij je valt onder de 6% btw-regeling bij sloop- en heropbouw

Beslis je om zelf de aannemers van jouw nieuwbouwproject aan te duiden en op te volgen, dan kun je de bouwkosten zelfs nog wat proberen te drukken. Maar zoals hierboven al gesteld: staar je niet blind op de bouwkosten, maar hou ook de woonkosten op langere termijn in het achterhoofd. Boet dus nooit in op kwaliteit om toch maar de goedkoopste offerte af te dwingen.

Beluister aflevering 2 van onze Immoweb Podcast: Hoe bouwen en wonen met het oog op de toekomst? 

4. Minder verrassingen en kopzorgen

Houtrot, vochtproblemen, gebrekkige of afwezige isolatie, verouderde verwarmingstoestellen of waterleidingen, scheurvorming, vergunningsproblemen, asbest… Aan een te renoveren woning hangt een waslijst aan to do’s, maar ook mogelijke valkuilen of verborgen gebreken vast.

Tenzij je op een makelaar beroep doet, ben jij degene die tijdens een woningbezoek zoveel mogelijk informatie dient te verzamelen over de geschiedenis en de staat van het gebouw. Hoe meer onverwachte en onaangename verrassingen je tijdens de renovatiewerken tegenkomt, hoe hoger het totale kostenplaatje oploopt en hoe langer de werken dus zullen duren.

Bij een nieuwbouwtraject, daarentegen, ligt je bouwtermijn helemaal vast en kan je jouw verhuis al grotendeels beginnen inplannen. Een pas gebouwde koopwoning of nieuwbouwproject komt bovendien zelden met grote budgettaire verrassingen. Als je samenwerkt met een sleutel-op-de-deurbedrijf of een algemeen aannemer ben je trouwens voor een stuk financieel beschermd door de wet-Breyne.

Een bijkomend voordeel van zo’n sleutel-op-de-deurwoning of koopwoning via een promotor: je hoeft je helemaal niets aan te trekken van de organisatie en opvolging van de bouwwerken. De begeleiding van het project ligt helemaal in hun handen, net als het opvragen van offertes bij leveranciers, het aanvragen van de nodige vergunningen, enzovoort.

Recente nieuwbouwwoningen zijn gebouwd met duurzame materialen en voorzien van energiebesparende technieken. En dus ook een mooie investering voor later.

5. De veiligste investering

Een moderne woning met een lage EPC-score is veel geld waard op de vastgoedmarkt. Recente nieuwbouwwoningen zijn gebouwd met duurzame materialen en voorzien van energiebesparende technieken.

Toekomstige kopers weten dus dat ze een woning op de kop tikken waar de eerste jaren geen tot weinig werk aan zal zijn én die hen maximaal comfort kan bieden tijdens de rest van hun leven. Het hoeft dus niet te verrassen dat moderne, goed onderhouden en energiezuinige woningen garant staan voor een hoge doorverkoopwaarde. Zeker wanneer de bouwgrond zich op een aantrekkelijke locatie bevindt.

Ben je op zoek naar een nieuwbouwappartement om zelf in te wonen en/of als investering voor later? Hou er dan rekening mee dat je ook voor een stuk mee verantwoordelijk zal zijn voor het onderhoud van gemeenschappelijke delen binnen je gebouw, ook financieel.

Vind jouw nieuwbouwwoning op Immoweb!

Is nieuwbouw voor jou duidelijk the way to go? Bij Immoweb vind je tal van nieuwbouwprojecten terug in jouw buurt. Neem meteen een kijkje in onze uitgebreide database van nieuwbouwhuizen en -appartementen.

Vind een nieuwbouwhuis

Meer artikelen