Leestijd: 3 min

Plat of hellend dak: maak de juiste keuze.

Platte daken

De voordelen
Hoewel dit daktype sinds Le Corbusier wijdverbreid is, is een plat dak eigenlijk niet helemaal plat. Het heeft immers altijd een helling van ongeveer 5 procent om water af te voeren.

De naam van de beroemde architect Le Corbusier roept onmiddellijk moderniteit op. Ook vandaag nog heeft een huis met een plat dak een resoluut eigentijdse uitstraling.

Nog een groot voordeel van platte daken is de optimalisering van de ruimte. Alle muren staan verticaal dus van plaatsverlies is geen sprake. De hele ruimte onder het dak kan worden benut en bewoond.

Dit platte dak kan worden omgevormd tot een dakterras om de nuttige oppervlakte te vergroten. Deze privéruimte, die vaak aan nieuwsgierige blikken is onttrokken, kan ook worden gebruikt om een kleine moestuin te maken of een paar zonnepanelen te plaatsen.

Een plat dak kan ook aangeplant worden: een groen dak oogt niet alleen natuurlijker en esthetischer dan een gewone dakbedekking maar vormt ook een goede isolatie. Zo beperkt u het warmteverlies via uw dak.

Nog een laatste voordeel is dat de bouw van een plat dak over het algemeen goedkoper is, aangezien er minder vierkante meters zijn maar ook omdat het makkelijker te realiseren is. De constructie is minder complex dan bij een hellend dak met houten frame (om nog maar te zwijgen van de complexe details die nodig zijn voor het plaatsen van een dakraam of dakkapel).

De nadelen
Platte daken zijn niet in alle gemeenten toegestaan. Zorg er dus voor dat u goed op de hoogte bent van de stedenbouwkundige voorschriften en regels.

Voor de realisatie van een plat dak moet u bovendien samenwerken met gekwalificeerde vakmensen. Omdat er geen echte helling is, zal het water niet op natuurlijke wijze afvloeien. Een goede waterdichtheid en een goede uitvoering zijn dan ook de sleutel tot de duurzaamheid van uw dak, te meer omdat regenwater vaak aan de binnenzijde van uw woning wordt afgevoerd. Dat heeft als voordeel dat de gevel niet wordt ontsierd door regenpijpen, maar vormt wel een groter risico in geval van problemen.

Onderhoud van platte daken
Regelmatige inspecties zijn noodzakelijk om de staat van het dak te controleren. Als u geen sporen van vocht ziet, is dat uiteraard een goed teken, maar het is lang niet genoeg. U moet er ook op toezien dat er geen stilstaand water, lekkages of scheuren zijn en het is raadzaam om dode bladeren, die zich aan het einde van de winter hebben opgestapeld, te verwijderen om ervoor te zorgen dat uw dak goed veroudert. Zoals het gezegde gaat: voorkomen is beter dan genezen!

Hellende daken

De voordelen 
Een hellend dak is een klassieke techniek die wijdverspreid is en goed beheerst wordt. Het is ook een efficiënt en veilig daktype wat waterdichtheid betreft, aangezien water op natuurlijke wijze kan weglopen. U hoeft zich dus niet te veel zorgen te maken over de keuze van de dakdekker: hij zal zeker over de nodige ervaring en knowhow beschikken.

Hoewel mensen hellende daken meteen associëren met een pannendak, zijn er nog andere varianten: leisteen, zink of hout zijn andere veelgebruikte dakbedekkingen. De keuze van de dakbedekking kan perfect aansluiten bij de samenstelling van uw gevel en kan zelfs een echt architectuurelement worden.

De keuze voor een schuin dak heeft ook het voordeel dat er onder het dak kleine ruimtes beschikbaar blijven voor een zolder of gastenkamer bijvoorbeeld. Deze kleinere ruimtes hebben geen hoge afwerkingsgraad nodig, waardoor de extra vierkante meters niet duur zijn.

De nadelen
Een echt nadeel is het niet maar men kan niet ontkennen dat een hellend dak ouderwetser en klassieker oogt dan een plat dak.

Belangrijker is echter dat u uw dak goed isoleert, omdat het een aanzienlijk contactoppervlak met de buitenlucht vormt. Het grotere oppervlak verklaart ook de hogere prijs: een hellend dak vergt immers meer werk en materialen.

Onderhoud van hellende daken
Om te voorkomen dat uw dakpannen poreus worden, is het raadzaam om het dak regelmatig te laten ontmossen om te voorkomen dat het een spons wordt. Wind en hagel kunnen ook schade veroorzaken door een dakpan te breken of te verplaatsen. Kijk dus regelmatig naar uw dak. Vergeet ook niet om de dakgoten en afvoerpijpen te ontdoen van dode bladeren, zodat het water goed kan aflopen.