samenhuizen in een kangoeroewoning
Leestijd: 4 min

Samenhuizen wordt populairder: wat moet je zeker weten?

Steeds meer mensen in België dromen ervan om samen met familie of vrienden te gaan samenwonen. Maar ook met onbekenden een woning delen, wint aan populariteit. Iets wat niet mag verbazen aangezien samenhuizen enkele interessante voordelen heeft. Al zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. We zetten daarom alles wat je moeten weten over samenhuizen even op een rijtje.  

Welke soorten van samenhuizen zijn er in België?

Samenhuizen betekent dat je samen met verschillende mensen onder één dak gaat wonen. Dit kunnen mensen zijn die je kent, zoals familie en vrienden, maar ook mensen die je nooit eerder ontmoet hebt. De interesse in de verschillende vormen van samenwonen is de voorbije jaren duidelijk gegroeid. Zo zijn er onder andere gemeenschapshuizen, kangoeroewoningen en co-housing projecten. Wat al deze woonvormen gemeenschappelijk hebben, is dat er een aantal ruimtes zijn die met je huisgenoten gedeeld kunnen worden. Hieronder vind je een kort overzicht van de belangrijkste soorten van samenhuizen.    

Het gemeenschapshuis

Wie ooit op kot heeft gezeten, zal zich meteen thuis voelen in een gemeenschapshuis. Net zoals bij de studentenkoten heeft iedereen in een gemeenschapshuis zijn eigen kamer. De badkamer, keuken en leefruimte worden dan weer met de rest van de huisgenoten gedeeld.

Het is een woonvorm die vooral populair is bij studenten en pas afgestudeerden. Naast economisch interessant is dit ook de ideale manier om met mensen van verschillende culturen en achtergronden in contact te komen.

Een woongroep

Deze woonvorm doet een beetje denken aan een gemeenschapshuis. Het grootste verschil is dat je in een woongroep meer plaats hebt voor jezelf. De woning is onderverdeeld in kleine appartementen of studio’s die elk hun eigen kitchenette, slaapkamer en badkamer hebben. 

Er zijn wel nog steeds gemeenschappelijke ruimtes aanwezig zoals een ruime leefruimte, een grotere keuken en een eetkamer. Zo kan je tijdens het vertoeven in de gemeenschappelijke ruimtes even gezellig bijpraten met je huisgenoten.

Een kangoeroewoning

Wil je graag gaan samenwonen met je familie? Dan is een kangoeroewoning een echte aanrader. Beide woonruimtes hebben een aparte voordeur en een eigen woonruimte waar iedereen van voldoende privacy kan genieten.

Een groot voordeel van de kangoeroewoning is dat je een oogje in het zeil kan houden als je grootouders bijvoorbeeld zorgbehoevend zijn. Of dat je ouders altijd in de buurt zijn om te babysitten als je kleine kindjes hebt. Een kangoeroewoning is naast handig ook ontzettend gezellig. Je hebt je familie steeds rondom je, zonder dat je je eigen privacy moet opofferen.

Co-wonen

Bij co-wonen heeft elke bewoner zijn eigen huis of appartement. Er zijn weinig gemeenschappelijke ruimtes. Meestal is er bij co-wonen enkel sprake van een gedeelde gang, garage of tuin. Enerzijds heb je bij co-wonen meer privacy, anderzijds is er ook minder interactie tussen de verschillende bewoners.

Co-housing

Co-housing gaat verder dan co-wonen. Bij deze woonvorm is wel ten minste één gemeenschappelijke leefruimte zoals een keuken aanwezig. Je woont dan als het ware met meerdere gezinnen of mensen onder hetzelfde dak.

Voordelen van samenhuizen

Gezellig en economisch interessant zijn met voorsprong de meest genoemde redenen waarom mensen in België kiezen om te gaan samenhuizen.

Gezellig en sociaal

Samenhuizen heeft een grote sociale meerwaarde. Mensen vinden het gezellig om niet alleen te moeten wonen maar hun familie of vrienden net dichtbij zich te hebben. Of ze willen net nieuwe mensen leren kennen waarmee ze verhalen kunnen uitwisselen aan de eettafel. Voor veel mensen gaat samenhuizen de vereenzaming van de maatschappij tegen.

Economisch interessant

Daarnaast is samenhuizen ook economisch heel interessant. Als je met een groep mensen samenwoont, kan je vaak groter wonen. Zo behoren exclusievere woningen zoals een gerenoveerde hoeve of een prachtig herenhuis plots ook tot de mogelijkheden. Of er is een grotere tuin om te delen.

Studenten en afgestudeerde twintigers gaan dan weer samen op zoek naar een huurhuis om zo budgetvriendelijk maar toch aangenaam te kunnen wonen. Bovendien hoef je niet alles zelf aan te schaffen maar kan je verschillende kosten delen. Denk maar aan een droogkast, wasmachine, grasmaaier, enz. Ook de onderhoudskosten kunnen gedeeld worden. Dit alles maakt samenhuizen een heel economisch interessante beslissing.

Nadelen van samenhuizen

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen verbonden aan samenwonen met anderen. De meest voor de hand liggende reden is dat je op voorhand goede afspraken moet maken om discussies of frustraties in de toekomst te vermijden.

Goede afspraken zijn noodzakelijk

Het is belangrijk dat jij en je huisgenoten op één lijn zitten. Hoe gaan jullie de gemeenschappelijke ruimte gebruiken en inrichten? Hoe worden de kosten gedeeld? Wat met de verdeling van huishoudelijke taakjes in de gemeenschappelijke ruimtes?

Om je na een tijdje niet te beginnen ergeren aan je huisbewoners bespreek je deze zaken best uitgebreid op voorhand. Goede afspraken maken goede vrienden.

Kans op een lagere uitkering

Samenhuizen heeft geen invloed op je belastingen. Wel kan het een invloed hebben op je werkloosheidsvergoeding of invaliditeitsuitkering omdat sommige Belgische overheden samenhuizen zien als samenwonen. Vraag dit op voorhand dus goed na bij de gemeente waar je gaat gaan wonen.

Voor de meeste mensen wegen deze nadelen natuurlijk niet op tegen de geweldige voordelen van samenhuizen.

Wil je graag zelf gaan samenhuizen met vrienden of familie?

Op Immoweb.be vind je zonder twijfel een leuke woning die bij jullie past!

Start jullie woningzoektocht

Meer artikelen