Vijf valstrikken die je moet vermijden wanneer je je woning renoveert
Het is zover: je hebt je droomhuis gevonden! Het zal prachtig zijn… na een grondige vernieuwing en enkele aanpassingen. Enige omzichtigheid is echter geboden. Lees daarom onze tips en te vermijden fouten voor je je nieuwe huis of appartement gaat renoveren.
Sla de architect niet over
Een woningrenovatie vergt een aanzienlijk budget. Soms is het nauwelijks goedkoper dan een nieuwbouw. Wil je kosten besparen door geen architect in te schakelen? Bezint eer je begint… Een architect is dit soort werken gewend. Hij kan:
-
je advies geven over de staat van je woning. Dankzij zijn ervaring weet hij perfect welke renovatiewerken je het eerst moet uitvoeren.
-
je advies geven over de stedenbouwkundige regels die je moet respecteren en over de noodzaak van een bouwvergunning.
-
de structuur van het gebouw bestuderen. Hij kan bepalen welke de draagmuren zijn en kan een ingenieur inschakelen wanneer er grote werken moeten gebeuren die de stabiliteit van het gebouw kunnen beïnvloeden.
-
je helpen bij de keuze van de materialen.
-
je helpen om een budget en een planning op te stellen.
Stel een budget op voor je de renovatiewerken start
Renovatiewerken brengen vaak de nodige verrassingen met zich mee. Een verwarmingsketel die de geest geeft, een vloer die versterkt moet worden, een muur die instort… Onvoorziene omstandigheden zijn eigen aan renovatiewerken. Het is dan ook essentieel om een reserve te voorzien in je budget om eventuele problemen het hoofd te bieden.
Voorzie daarom van bij het begin een globale prijsvork en een budget om te zien of je project haalbaar is. Niets levert meer problemen op dan je blind in de werken te storten zonder te weten waar je heen wil. Dat is de beste manier om je budget te overschrijden. Je moet alles op voorhand berekenen en je houden aan wat je oorspronkelijk had voorzien.
Laat je niet verleiden tot kleine besparingen die op termijn extra kosten met zich meebrengen: goedkope materialen gaan vaak sneller stuk, waardoor je achteraf opnieuw naar de winkel moet om een hogere kwaliteit te kopen. Dat kost tijd en geld. Bouwmaterialen zijn geen uitzondering op die regel. Kies niet voor het goedkoopste product want ooit betaal je de prijs: hetzij bij de werken omdat het materiaal minder eenvoudig te hanteren is, hetzij na enkele jaren omdat de kwaliteit niet is wat ze zou moeten zijn.
Denk na over je huidige en toekomstige behoeften
Tijdschriften en sociale netwerken zoals Pinterest en Instagram zijn fantastische inspiratiebronnen. Houd er echter rekening mee dat de voorgestelde inrichting en decoratie niet altijd bruikbaar zijn in jouw woning. Een zwevende trap zonder leuning? Niet erg veilig als je jonge kinderen hebt. Een bad aan het voeteneind van je bed, zoals in een hotelkamer? Niet ideaal qua verwarming en bovendien moet je rekening houden met vocht. Heel vaak beschikken de afgebeelde interieurs ook over een zee van ruimte terwijl er nauwelijks meubilair of opbergmogelijkheden zijn. Dat is in de realiteit vaak anders…
Neem dus de tijd om na te denken over de komende jaren en om je toekomstige behoeften te bepalen alvorens je de plannen van je nieuwe woning opmaakt. Misschien moet je een bijkomende kinderkamer voorzien, willen je opgroeiende kinderen liever een tweede badkamer dan een dressing, of moet je een bureau naast het salon voorzien in plaats van je woonkamer groter te maken. Als je later een kamer wil inrichtingen onder het dak, is het misschien nuttig om nu al elektriciteit te voorzien, zodat je over enkele jaren niet opnieuw moet kappen en breken.
EPB-certificaat en energieprestaties van een te renoveren huis
Wie renovatie zegt, zegt vaak ook oude of slecht geïsoleerde woningen. Een energieprestatiebalans (EPB) opmaken en het energieverbruik kennen, is een van de eerste stappen die je moet zetten. Iedereen koopt liever een nieuw salon dan het dak of de gevel te renoveren. Toch is de tweede optie de meest doordachte. De inertie en isolatie verbeteren, zijn werken die je energiefacturen de komende maanden en jaren gevoelig zullen terugdringen. Alvorens het interieur onder handen te nemen, moet je dus de buitenkant van je gebouw aanpakken.
Het dient tot niets om een oude boiler of verwarmingsketel overhaast door een krachtigere versie te vervangen. Door de energieprestaties van je goed te verbeteren, bespaar je niet alleen geld maar zie je ook waar je energiebehoeften daadwerkelijk liggen. De kans is groot dat je genoeg hebt aan een minder krachtige verwarmingsketel dan je in eerste instantie zou hebben gekocht.
Plan de renovatiewerken
Alvorens de werken te starten en met de afbraak te beginnen, moet je een planning opstellen. Het doel is eenvoudig: de dingen in de juiste volgorde doen en bijvoorbeeld vermijden dat je zonder watertoevoer komt te zitten op de werf. Een tweede reden bestaat erin om tijdig je materialen en benodigdheden te bestellen, zodat je niet vast komt te zitten omdat het bad niet beschikbaar is of je enkele vierkante meters gyproc te weinig hebt om het plafond af te werken. Tot slot zal het je in staat stellen om je verhuis te organiseren en je opzeg te geven als je je huidige pand huurt.