Leestijd: 2 min

Wanneer laat je je schoorsteen vegen?

Chim chimmeny, chim chimmeny… Het liedje van schoorsteenveger Bert uit de film Mary Poppins staat in ieders geheugen gegrift. De kans is groot dat je dit seizoen regelmatig de open haard aansteekt maar bel je ook tijdig de schoorsteenveger om je schouw te laten onderhouden?

Waarom moet je je schoorsteen laten vegen?
Zowel stookolie als hout genereren bij de verbranding afvalstoffen die zich aan de afvoerleiding van de schouw hechten. Zo kan het beuren dat roet en teer de schouw verstoppen, waardoor rook niet goed kan worden afgevoerd. Om dat probleem op te lossen, moet je je schouw laten reinigen. Ook kan het gebeuren dat vogels een nest bouwen in de schouw, waardoor de afvoer verstopt raakt. Een goed onderhoud is dan ook noodzakelijk om de correcte werking van je verwarming in alle veiligheid te verzekeren.

Ben je verplicht om je schoorsteen te laten vegen?
Een houtvuur maak je niet zomaar. Er zijn bepaalde regels die je moet naleven. Zo is het in België verplicht om je schoorsteen elk jaar te laten vegen. Heel wat verzekeringsmaatschappijen leggen dat onderhoud trouwens op om een tussenkomst te kunnen krijgen bij brand in je woning of appartement.

Wanneer laat je je schoorsteen vegen?
Het ideale moment om je schoorsteen te laten vegen, is voor je ze gebruikt en dus voor je de eerste keren de haard aansteekt. Heel wat mensen wachten tot de eerste kille dagen voor ze een schoorsteenveger laten komen om alles te controleren. Wees dus slimmer en vermijd lange wachttijden door al tegen het einde van de zomer een afspraak te maken met een schoorsteenveger.

Door wie en tegen welke kostprijs laat je je schoorsteen vegen?
Wie een beetje technisch onderlegd is en zelf de handen uit de mouwen wil steken, kan zijn schoorsteen zelf vegen. Toch verdient het aanbeveling om een professionele en erkende onderneming in te schakelen. Zij leveren namelijk het certificaat dat verzekeringsmaatschappijen vragen.
Wat de prijs betreft, moet je gemiddeld op 40 tot 80 euro rekenen. Een kleine prijs om je schoorsteen in alle veiligheid te kunnen gebruiken. Een schoorsteen vegen kan langs de onderkant, ter hoogte van het verwarmingstoestel maar ook langs de bovenkant, door op het dak te klimmen en de bezem langs boven in de schoorsteen te stoppen.

Eigenaar of huurder: wie betaalt de schoorsteenveger?
Doorgaans is het de huurder die het jaarlijkse onderhoud van de verwarming betaalt, aangezien hij degene is die ze gebruikt. Anderzijds is het de eigenaar die het verwarmingssysteem ter beschikking stelt. In de meeste gevallen is hij dan ook verantwoordelijk voor eventuele herstellingen.