Leestijd: 2 min

Zo renoveer je een houten trap

Zin om je houten trap een facelift te geven maar weet je niet hoe je hem wat eigentijdser maakt? Ontdek hier ons tips en tricks. 

Zo renoveer je een beschadigde houten trap.

Voor je overgaat tot de renovatie van je houten trap, moet je nagaan of hij enkel esthetisch of ook structureel beschadigd is. Als hij een deel van zijn stevigheid kwijt is, wordt je trap kwetsbaar en doe je best een beroep op een professional om hem te herstellen en zijn stevigheid terug te geven.

Zodra dat is gebeurd, kun je de eventuele deukjes en barstjes te lijf gaan. Daarna verwijder je de oude afwerking of bekleding (vernis, beits, loper, enz.) door de trap af te schuren. Behalve een stevige portie ellebogenstoom heb je mogelijk ook een afbijtmiddel nodig om oude lijmresten te verwijderen. De treden en optreden afschuren, doe je het best met een automatische schuurmachine. De kleine hoekjes en kantjes moet je wel met de hand doen. Soms verdient het de voorkeur om professionals in te schakelen: zij beschikken over machines om je houten trap af te schuren. Daar zijn weliswaar kosten aan verbonden maar professionals werken doorgaans veel sneller en gaan tot in de kleinste hoekjes van je houten trap.

Een houten trap vernissen.

Je hebt een massieve houten trap die nog in erg goede staat is? Dat is uitstekend nieuws. Je kunt hem dan gewoon in die staat houden en hem een beetje opfrissen. Daartoe volstaat het om de trap licht af te sturen en te bedekken met een laagje matte of glanzende vernis naargelang je voorkeur. Door je houten trap af te schuren kan je hem ook een beetje lichter maken en een meer eigentijdse look geven.

Verf voor houten trappen.

Een houten trap verven is een absolute must om kleine gebreken te verbergen en je trap een nieuwe look te geven. Door je houten trap wit te verven geef je je interieur een frisse en heldere toets. Maar natuurlijk kun je hem ook in een meer gedurfde kleur schilderen. Zo vorm je je trap om tot een ware blikvanger in je interieur. Je kunt dezelfde kleur dan laten terugkomen in enkele decoratie-elementen, zoals een lamp, een kussen of een geverfde muur om zo de nodige eenheid te creëren.

Een houten trap bedekken.

Ben je je houten trap beu gezien? Geef hem dan meteen een nieuwe look. Je kunt je houten trap behouden maar een meer eigentijdse uitstraling kiezen, door te opteren voor een trap zonder tredeneus. Ook kun je je bestaande trap bekleden met een laag epoxyverf of beton om hem een meer trendy look te geven.

Een houten trap moderniseren.

Uiteraard kun je je trap ook behouden en moderniseren. Dat kan bijvoorbeeld door de leuning van je trap te veranderen. Ook een balustrade in glas of metaal geeft je houten trap een veel modernere look. Een andere manier om je houten trap te moderniseren is door te schilderen. En dan doelen we niet op de trap zelf, maar op de muren naast je trap. Kies voor een trendy kleur zoals smaragdgroen, appelblauwzeegroen of mosterdgeel.