Voorkant van een geel huis met blauwe deur, wat zijn de kosten voor de verkoop van een huis
Leestijd: 3 min

Weet jij welke kosten de verkoop van een huis met zich meebrengt?

Als verkoper hoop je natuurlijk een zo hoog mogelijk bedrag van de toekomstige koper te ontvangen. Vergeet wel niet dat je bij de verkoop van een huis ook een aantal kosten moet maken. We lijsten deze voor je op, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 

De prijs van het energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat is verplicht voor elke woning die verkocht wordt. Erkende specialisten maken een diagnose van de energieprestaties en de isolatie van je huis of appartement en geven je woning een waardering van A (heel goed) tot G (heel slecht). De kostprijs van het EPC varieert naargelang de grootte van het gebouw, het aantal gevels, de beschikbaarheid van de plannen enz. Gemiddeld gezien moet je rekening houden met een bedrag tussen 300 en 800 euro.

De kosten om je huis voordat de verkoop in orde te brengen

Is de elektriciteit in je woning niet meer wettelijk in orde? Is er een vochtprobleem of bestaan de ramen nog uit enkelvoudige beglazing? Een pand dat in orde is, kan tegen een hogere prijs verkocht worden. Ook de EPC-waarde heeft een impact op de prijs. Bekijk of het voor jouw eigendom interessant is om eerst te investeren in enkele renovaties, of of het voordeliger is om het in de huidige staat in de markt te zetten.

De meerwaardebelasting

Heb je je woning minder dan 5 jaar geleden gekocht en denk je aan verkopen? Hou dan rekening met de meerwaardebelasting. Dit is een belasting van 16,5% op de meerwaarde van je huis of appartement. De meerwaarde wordt berekend door de aankoopsom (verhoogd met de notariskosten, de kosten voor werken door geregistreerde aannemers en 5% meerwaarde per jaar) af te trekken van de verkoopprijs.

Notariskosten bij de verkoop van je huis 

Bij het afsluiten van een verkoopsovereenkomst zijn hieraan bepaalde vergoedingen aan de notaris verschuldigd.  

Registratiekosten

Registratiekosten zijn een belasting die de koper moet betalen in het kader van een verkoop van onroerend goed. Ze vertegenwoordigen een percentage van de waarde van je woning en variëren van regio tot regio. In België komen ze neer op :  

  • 12,5% van de waarde van het pand in Brussel;  
  • 12,5% van de waarde van het pand in Wallonië; 
  • 6% van de vastgoedwaarde in Vlaanderen. 

Opmerking: als je pand als “nieuw” wordt beschouwd (het moet opgeleverd worden voor 31 december van het tweede jaar na de eerste ingebruikname), betaal je geen registratierechten, maar moet je 21% btw op de aankoop betalen.  

Het honorarium van de notaris: 

Deze zijn bij wet vastgesteld en vastgelegd. De vergoedingen worden berekend op basis van de verkoopprijs en volgens bepaalde percentages. Deze percentages zijn degressief, wat betekent dat hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage zal zijn. Voor een verkoopprijs van €250.000 bijvoorbeeld, is het percentage ongeveer 0,9%. De notaris kan deze wettelijke tarieven niet naar boven of naar beneden bijstellen. 

Kosten bij de verkoop van een huis

Afhankelijk van de manier waarop jouw woning wordt verkocht, kan de verkoop zelf kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen zal een vastgoedmakelaar voor zijn diensten tussen de 2% en 4% van de verkoopprijs in rekening brengen. In het geval van een openbare verkoop  kan deze commissie zelfs oplopen tot 15%. Als je besluit om alles zelf te doen, bespaar je op deze kosten, maar moet je wel de hele opvolging zelf doen (papierwerk, bezoeken, beheer van het zoekertje, enz.).

De vervroegde terugbetaling van de lening

Heb je nog een hypothecaire lening lopen voor de aankoop van je woning? Dan moet je bij de verkoop ervan rekening houden met de wederbeleggingskosten die je naast het nog openstaande kapitaal aan de bank zal moeten betalen. Deze wederbeleggingskosten komen overeen met 3 tot 6 maanden intrest.

De handlichting van de hypotheek

Woonkredieten worden gewaarborgd door een hypotheek die gemiddeld 20 à 30 jaar loopt. Verkoop je je woning binnen die periode, dan betaal je kosten voor een ‘handlichting van de hypotheek’. Een dergelijke handlichting is een notariële akte waarbij de financiële instelling die je een lening gaf, afstand doet van zijn waarborg op het pand. De kosten voor deze akte bedragen ongeveer 0,7% van het ontleende bedrag. Verkoop je omdat je een nieuwe woning gekocht hebt en blijf je lenen bij dezelfde bank? Dan kan je vragen om het krediet van het ene pand naar het andere over te dragen.

Bepaal eerst de waarde van je woning

Veel kosten hangen af van de verkoopprijs van je huis of appartement. Om een realistische inschatting te maken, is het interessant om te weten wat de waarde van je woning is. Bereken deze snel met onze schattingstool.

Gratis online schatting

Meer artikelen