Woonkamer van een gedeelde flat met sofa, planten en kussens
Leestijd: 2 min

Alleen wonen te duur? Kies voor samenhuizen en deel de huur!

Je wil op eigen benen staan en je zoekt een woning om te huren? Schrik dan niet van de huurprijzen, zeker in het centrum van de stad.  Dit is de voornaamste reden waarom samenhuizen steeds populairder wordt. Maar hoe verloopt dit concreet? We geven je enkele belangrijke elementen in een notendop.

Samenhuizen is een praktische oplossing voor wie over een beperkt woonbudget beschikt. Hoe pak je dit aan en hoe zorg je dat alles wettelijk correct verloopt?

Voor wie? 

Samenhuizen is een relatief nieuwe term, die vooral bekend geworden is door de Amerikaanse reeks ‘Friends’. Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij bewoners er vrijwillig voor kiezen een woning — en de kosten voor die woning — te delen. Vooral studenten en jong-afgestudeerden kiezen voor deze manier van wonen. Door samen een huis of een appartement te huren, beschikken ze over een hoger budget, waardoor het voor velen dé manier is om in een pand te wonen dat ze zich anders nooit zouden kunnen veroorloven. 

Hoe zoek je een gemeenschapshuis of huisgenoten?

Voor samenhuizen bestaan er gespecialiseerde sites waar je een profiel kan aanmaken en op zoek kan gaan naar een woning of naar huisgenoten.  Een voorbeeld van een dergelijke site is www.samenhuizen.be. Via dergelijke kanalen gebeurt de eerst selectie op basis van je profiel. Daarna volgt de ontmoeting in ‘real life’ en de selectieprocedure. Benieuwd hoe dit verloopt? Dan is de film L’Auberge Espagnole van de Franse regisseur Cédric Klapisch zeker een grappige aanrader.

Wie tekent het huurcontract?

Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe huurwet van toepassing waarin voor het eerst expliciete regels rond samenhuizen staan. Wie samenhuist en een woning deelt, kan kiezen uit 2 formules:

  • Medehuur
    Bij medehuur wordt het huurcontract voor een pand onmiddellijk ondertekend door alle bewoners die er hun hoofdverblijfplaats hebben. 
  • Onderverhuur
    Bij onderverhuur stelt één huurder één of meerdere delen van zijn woning ter beschikking van onderhuurders. De onderhuurders maken van de woning ook hun hoofdverblijfplaats. 

Aan welke juridische voorwaarden moet een samenhuisproject voldoen?

Om administratief in orde te zijn, legt de wet een aantal voorwaarden op voor samenhuizen. Dit zijn enkele van de belangrijkste elementen uit die wet:

  • Alle bewoners kennen elkaar en kiezen er vrijwillig voor om samen een woning te delen.
  • Er bestaat één huurcontract voor de woning.
  • Elke bewoner heeft op dit adres zijn hoofdverblijfplaats en dus ook zijn domicilie.
  • De woning is niet fysiek opgedeeld in wooneenheden.
  • Er is aan de voordeur slechts één bel.
  • Er is één gedeelde brievenbus.

Meer artikelen