Decoratie met planken, kaders en planten

De indexering van de huurprijs: hoe werkt het?

Door maandelijks een huurprijs te betalen, mag een huurder in jouw huis of appartement wonen. Deze huurprijs mag tijdens de duur van een huurcontract niet meer aangepast worden. Als eigenaar mag je deze huurprijs echter wel indexeren. Op die manier wordt dit bedrag aangepast aan de stijging van de levensduurte.

Het is belangrijk om het mechanisme achter de indexatie van huurprijzen goed te kennen. Zo kan je deze stijging verantwoorden tegenover je huurder. Maar hoe kan je als eigenaar de huurprijs indexeren? Wanneer moet dit gebeuren?

Wanneer mag je als eigenaar de huurprijs indexeren?

De indexatie van de huurprijs is geen automatisme. Als eigenaar moet je dit schriftelijk communiceren aan de huurder op de verjaardatum van de huurovereenkomst. Dit is de datum waarop de huurder effectief in de gehuurde woning kwam wonen.

Als je vergeet om de indexatie tijdig te melden aan de huurder, dat heb je nog drie maanden tijd om dit te doen. De indexatie kan met terugwerkende kracht toegepast worden op de drie voorbije maanden. Na deze periode kan je maximaal drie maanden aangepaste huur terugvorderen.

Hoe wordt de indexering berekend?

Als basis voor de berekening worden de tabellen van de gezondheidsindex gebruikt. In deze tabellen zie je in één oogopslag de evolutie van de prijzen van enkele vaak gekochte producten in de voorbije 12 maanden. Via een berekening bekom je een coëfficiënt waarmee de basishuurprijs vermenigvuldigd moet worden om de geïndexeerde huurprijs te berekenen.

Hoe kan je de indexering vlot laten verlopen?

  • Om conflicten te vermijden, wordt verhuurders aangeraden om jaarlijks een indexering toe te passen.
  • Besluit je als verhuurder om niet te indexeren? Dan kan je dit best ook aan de huurder laten weten. Zo vermijd je onaangename verrassingen als je uiteindelijk toch nog zou beslissen om een indexatie toe te passen.

Een waterdicht huurcontract met Immoweb Docs

Immoweb Docs biedt je huurovereenkomsten die steeds conform de laatste wetgeving zijn en stuurt je zelf een reminder als het tijd is voor een indexering.  Vermijd financiële discussies met je huurder. Gebruik de modelhuurcontracten van Immoweb Docs.

Kies voor een waterdicht huurcontract

Meer artikelen