Gesponsord

Het stookolieverbruik blijft zwaar doorwegen op het huishoudbudget. Stookolie is nog steeds de op twee na duurste energiebron. Wat kan jij doen om jouw stookolieverbruik te verminderen en deze tegen de beste prijs aan te kopen?

Je woning op de ideale temperatuur verwarmen

Om jouw energiefactuur te laten zakken, is het van essentieel belang om de temperatuur in huis te regelen in functie van je aanwezigheid en je behoeften. Elke graad minder op de thermostaat komt overeen met een besparing van 7 % op uw stookolieverbruik. Volgens de FOD Economie ligt de ideale temperatuur in huis tussen 19 en 20 °C. Maar dit is slechts een indicatie. In feite hangt de zogenaamde ‘comfort’-temperatuur af van verschillende criteria en is deze niet voor iedereen en voor alle kamers gelijk:

  • Kamers: volgens specialisten, ligt de temperatuur van je slaapkamer best tussen 16 en 18 °C voor een goede nachtrust. Wees echter voorzichtig met baby’s en jonge kinderen bij wie de temperatuur van de kamer idealiter niet onder 18 °C zou mogen dalen.
  • Woonvertrekken: in de woonvertrekken is de aanbevolen temperatuur 19 °C.
  • Badkamer: de temperatuur in deze ruimte ligt best iets hoger. Je kan dan ook de temperatuur in de badkamer verhogen tot 22 °C, volgens het geplande gebruik.
  • Inkomhal, toiletten en gang: voor deze doorgangsplaatsen volstaat een temperatuur van 16 tot 17 °C.

Welke temperatuur voor jouw woning in geval van afwezigheid?

De programmering van je verwarmingsketel varieert in functie van jouw aanwezigheid in huis! Indien je enkele uren weg bent, maak dan van de gelegenheid gebruik om de temperatuur te verlagen tot 16 °C. Als je een paar dagen afwezig bent, kan je de temperatuur verlagen tot 12-14 °C.

Het is in geen geval aangeraden om je verwarming volledig uit te zetten. Bestrijd in de winter de koude met een minimum aan verwarming en vermijd zo dat je leidingen bevriezen. Ook zal de heropstart van je verwarmingsketel om de gewenste temperatuur te bereiken een aanzienlijke stijging van jouw verbruik met zich meebrengen. Pas daarom je thermostaat aan wanneer je weg bent, maar sluit je verwarmingsinstallatie niet volledig af. Deze tip zal u helpen om veel energie te besparen.

Je verwarmingsinstallatie onderhouden

In België is het verplicht om je verwarmingsketel jaarlijks te laten keuren. Deze keuring garandeert jouw veiligheid en deze van jouw gezin. Wanneer je verwarmingsketel niet goed is afgesteld, zal de verbranding onvolledig plaatsvinden. Je ketel zal dan mogelijks CO uitstoten die jouw gezondheid, eens ingeademd, ernstige schade kan toebrengen.

In de praktijk gebeurt dit via het onderhoud van jouw verwarmingsketel dat je bij jouw verwarmingsinstallateur kan aanvragen. Deze verklaart met een gelijkvormigheidsattest dat hij/zij tegelijkertijd jouw installatie heeft gekeurd. Dankzij de keuring ben je verzekerd van je veiligheid, maar ook wettelijk in orde. Dankzij het onderhoud, werkt je verwarmingsketel efficiënt, wordt de levensduur ervan verlengd, is jouw ketel beschermd tegen mogelijke defecten en ben je ook in orde voor je woningverzekering.

Een goed onderhouden verwarmingsketel is ook beter voor het milieu. Wat logisch is, want een betere stookolieverbranding vermindert niet alleen je verbruik maar stoot ook minder CO2 uit in de atmosfeer.

Kortom, de reiniging en het onderhoud van jouw verwarmingsinstallatie vermindert je verbruik, voorkomt storingen en verlengt de levensduur van je ketel.

Deelnemen aan groepsaankopen voor stookolie

De eenvoudigste manier om te besparen op je stookoliebudget is nog steeds om minder te betalen. Deelnemen aan groepsaankopen voor stookolie is dan ook een slimme optie.

Wat is een groepsaankoop voor stookolie en wat houdt dit in?

Groepsaankopen voor stookolie zijn gebaseerd op het principe van ‘zich verenigen om minder te betalen’. In België is het bedrijf Groupasol hierin markleider. Deze Luikse onderneming, waarvan de naam verwijst naar ‘groepering solidaire kopers’, is actief in heel België. Zij heeft als missie om te strijden tegen het verlies aan koopkracht van gezinnen, wegens de stijgende energiekosten.

Hoe verlopen de groepsaankopen voor stookolie van Groupasol?

Iedere week verenigt Groupasol een zo groot mogelijk aantal burgers die hun stookolietank willen laten bijvullen via een gratis en volledig vrijblijvende inschrijving. Vervolgens onderhandelt Groupasol voor jou de beste prijzen met de stookolieleveranciers. Hoe groter het ingezamelde volume, hoe voordeliger de tarieven zullen zijn die met de leveranciers worden onderhandeld. Zodra de onderhandeling is afgesloten, kan je de onderhandelde prijzen raadplegen en desgewenst hun stookolie bestellen. Na validatie van jouw bestelling, zal deze binnen de 15 dagen geleverd worden.

Wilt je weten hoeveel je kan besparen bij groepsaankopen?

Schrijf je gratis en vrijblijvend in.

Ontdek jouw besparing

Meer artikelen