Sleutel in het slot van een woning met een groene achtergrond
Leestijd: 2 min

Recordjaar in 2019 voor de Belgische vastgoedmarkt: ook 2020 ziet er veelbelovend uit

Brussel, 14 januari 2020 – Sinds deze zomer breekt de Belgische markt van het onroerend goed records op het gebied van vastgoedtransacties. Uit een recent onderzoek uitgevoerd door Listen in opdracht van Immoweb bij 2.000 Belgen, blijkt dat het aantal Belgen die in de komende 12 maanden hun eigendom willen of denken te verkopen met 44% is gestegen ten opzichte van de voorgaande maanden. Immoweb nam in het nieuwe onderzoek de gewoonten van de Belg bij het kopen of verkopen van een woning onder de loep.

Een bloeiende vastgoedmarkt

Sinds een aantal maanden boomt de vastgoedmarkt in België. Deskundigen noemen 2019 daarom zelfs een recordjaar. Uit een nieuw onderzoek van Immoweb bij 2.000 Belgen blijkt namelijk dat 13% plannen heeft om hun eigendom de komende 12 maanden te verkopen. Ook is het aantal Belgen die in 2020 een woning willen of overwegen te verkopen, gestegen van 9% naar 13% – een stijging van 44%.

Het succesjaar voor de Belgische vastgoedmarkt in 2019 kan op verschillende manieren worden verklaard. Een van de meest aangehaalde redenen is de afschaffing van het belastingvoordeel op hypothecaire leningen in Vlaanderen, beter gekend als de woonbonus. Daardoor kochten heel wat Vlamingen op de valreep een eigendom, en dan vooral in het laatste kwartaal van het jaar. Ook in Brussel nam het aantal personen die waarschijnlijk of zeker vastgoed wil kopen toe. De verklaring daarvoor ligt vooral in de lage hypotheekrente.

Vooraleer te kopen of te verkopen, willen Belgen de waarde kennen

Een woning kopen of verkopen gebeurt pas op het einde van het volledige proces. Een eerste cruciale stap, lang daarvoor, is het schatten van de woning. Uit het onderzoek van Immoweb blijkt dat 75% van de Belgen die in de afgelopen 12 maanden onroerend goed hebben verkocht, een beroep gedaan hebben op een professionele makelaar of notaris om de waarde van hun vastgoed correct te schatten. Opvallend is dat er duidelijk verschillen zijn tussen het profiel van Belgen.

Het is met andere woorden voor verschillende spelers een perfect moment om oplossingen aan te reiken en zo de Belg te ondersteunen in zijn persoonlijk vastgoedproces. Zo lanceerde Immoweb onlangs zijn online schattingstool.

Facts & Figures

Uit het recente onderzoek van Immoweb bij 2.000 Belgen blijkt dat:

  • 53% van de Belgen die de afgelopen 12 maanden hun eigendom hebben verkocht, zelf naar informatie zochten om de waarde van hun eigendom in te schatten.
  • Sinds de lancering in juni 2019 ruim 400.000 Belgen de schattingstool van Immoweb gebruikten. Daarvan lieten ongeveer 177.000 Belgen een schatting uitvoeren.
  • 81% van de gebruikers het platform gebruiksvriendelijk vindt.
  • 23% van de Belgen op de hoogte is van het bestaan van de schattingstool van Immoweb.
  • 31% van hen zegt de tool al te hebben gebruikt ; wat neerkomt op 7% van de Belgische bevolking.

De voordelen van het platform:

  • Met de online schattingstool wil Immoweb tegemoetkomen aan de behoeften van kopers en verkopers. Immoweb verleent hen toegang tot cruciale informatie vooraleer ze beroep doen op een vastgoedprofessional. Immoweb helpt de kandidaat-verkoper met:
  1. een betrouwbare schatting van hun eigendom
  2. het vinden van een goed immobiliënkantoor om zo de beste prijs voor het onroerend goed te verkrijgen
  • De schattingstool geeft een eerste indicatie van de waarde van een woning. “Het is niet de bedoeling om vastgoeddeskundigen te vervangen,” zegt Valentin Cogels. 75% van de gebruikers wil namelijk nog steeds de mening van een expert vragen na het gebruik van de schattingstool van Immoweb.

Laat je woning schatten en bepaal een correcte vraagprijs

Een correcte vraagprijs is belangrijk voor de vlotte verkoop van je woning. Benieuwd hoeveel jouw huis of appartement waard is?  Geef de parameters in en laat je woning al eens online schatten.

Gratis online schatting

Meer artikelen