Kleine hond in een verhuisdoos
Leestijd: 5 min

Een praktische checklist om zonder zorgen te verhuizen

Verhuizen betekent voor veel mensen een dag vol stress. Je moet aan veel dingen denken en een verhuis loopt makkelijk in het honderd. Om een dergelijk rampscenario te vermijden, hebben we een retroplanning opgesteld. Aan de hand van deze checklist kan je je verhuis beter organiseren en denk je ook aan minder vanzelfsprekende zaken.

Download onze checklist om je verhuis te organiseren

Ga je binnenkort verhuizen? Met onze checklist zorg je ervoor dat je niets vergeet en laat je die verhuisstress gewoon achterwege.

Download onze checklist

3 maanden voor de verhuis

To do   Extra tips
Leg de datum voor je verhuis vast. Door op een maandag of een vrijdag te verhuizen, creëer je voor jezelf een lang weekend. Meer tijd om in- of uit te pakken dus.
Vraag verlof aan je werkgever. Bij veel bedrijven heb je recht op een verlofdag om te verhuizen. Vraag dit na bij je werkgever of personeelsdienst.
Vraag offertes op bij verschillende verhuisbedrijven of vrachtwagenverhuurders. Sluit hiervoor ook eventueel de nodige verzekeringen af. Begin met het opstellen van een bestek met alle informatie die nuttig is voor professionals. Bijvoorbeeld info over de toegang tot de twee woningen, de data van de verhuizing, het soort dienst dat nodig is en het meubilair of andere zaken die moeten worden vervoerd.
Ben je huurder? Zeg dan je huur op via een aangetekende zending.
De wettelijke opzegtermijn van een huurcontract is drie maanden, te rekenen vanaf de eerste dag van de maand volgend op de verzending van je aangetekend schrijven.  
Contacteer de bedrijven die instaan voor je nutsvoorzieningen (telecom, elektriciteit, water) en kondig je verhuis aan. Licht ook de school en de crèche van je kinderen in, indien nodig. Vergelijk zeker de verschillende prijzen online.
Neem de maten op in je nieuwe woning, zodat je eventueel kasten en gordijnen kan bestellen. Indien je nog extra inspiratie kan gebruiken, surf dan zeker eens naar Pinterest. Daar vind je vast hopen ideeën voor je nieuwe thuis.

1 maand voor de verhuis

To do   Extra tips
Reserveer parkeerborden voor je nieuwe en je oude woning. Je kan hiervoor bij de politie of bij de gemeentediensten terecht. Raadpleeg de website van je gemeente om te weten te komen hoe lang op voorhand je deze borden best reserveert.
Begin met inpakken en schrijf op iedere doos wat er in zit en waar ze naartoe moet. Supermarkten hebben vaak kratten of dozen op overschot. Aarzel dus niet om je dozenstock aan te vullen.
Bekijk je huurcontract en lees na wat je plichten zijn als je vertrekt. Voer indien nodig enkele herstellingswerken uit. Om snel te weten te komen welke werken nog moeten gebeuren, kan je best de plaatsbeschrijving raadplegen voor je verhuist.
Regel opvang voor je kinderen of huisdieren op de dag van je verhuis. Als niemand in je nabije omgeving beschikbaar is en als ook de crèche of de school gesloten is, weet dan dat er verschillende applicaties bestaan om een babysitter te vinden.
Vraag aan je dierenarts hoe je de verhuisstress voor je hond of kat kan beperken.Vergeet niet het dossier van je huisdier op te vragen indien je ver van je huidige dierenarts verhuist.
Recycleer of schenk weg wat je niet meer nodig hebt. Organiseer een ‘garage sale’ of verkoop de spullen die je niet meer gebruikt via tweedehandssites.
Plan de schoonmaak van je nieuwe woning.Profiteer van het feit dat de ruimtes nog leeg zijn om je nieuwe woning grondig te poetsen. Eventueel kan je hiervoor beroep doen op een poetsfirma.

1 week voor de verhuis

To do   Extra tips
Laat je verzekeringen aanpassen. Ook al is er meestal een periode waarin de verzekeringen zowel je oude als je nieuwe woning dekken, laat ze zeker aanpassen omdat ze afhankelijk zijn van de kenmerken van de (nieuwe) woning.
Demonteer de meubelen die je al kan missen. Steek de schroeven en bouten samen met de montagehandleiding in een grote enveloppe.
Voorzie oude lakens om je meubelen tijdens de verhuis te beschermen. Ook stevige handschoenen komen van pas. Vermijd stof op matrassen en banken, bijvoorbeeld door het gebruik van beschermhoezen.
Maak voor elke verhuiswagen een wegbeschrijving naar je nieuwe woning – zo verlies je geen tijd op de verhuisdag zelf. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van Google Maps.
Berg je waardevolle spullen en belangrijke documenten op op een veilige plaats.Laat je waardevolle spullen achter bij je familie, een goede vriend of zet ze in een kluisje bij de bank.
Vraag je huidige arts om jouw medisch dossier door te sturen naar je nieuwe arts, indien nodig.Vraag hem of haar eventueel om je door te verwijzen naar een andere arts of naar gespecialiseerde artsen in de buurt van je nieuwe woning.
Stel een contactfiche op met alle telefoonnummers van de personen die helpen bij de verhuis.Je kunt dit gewoon op een vel papier schrijven of dit opstellen via een document zoals een Excel-bestand. Dat laatste kan vervolgens gedownload worden op je telefoon, zodat je de fiche te allen tijde bij de hand hebt. Handig!

1 dag voor de verhuis

To do   Extra tips
Ontdooi je koelkast en diepvries en maak ze schoon. Voor deze vervelende taak kunnen witte azijn en lauw water je het beste bijstaan.
Zorg voor eten en drinken voor op de verhuisdag. Bestel broodjes, dat is weer een zorg minder.
Zorg dat alles wat je nodig hebt voor de eerste nacht in je nieuwe woning snel voor handen is (lakens en handdoeken, kleren, EHBO-kit, medicijnen, tandenborstel, zeep …). Leg al deze spullen in een koffer of tas die je gemakkelijk terugvindt.
Vul een doos met allerlei handige spullen die je op de dag van de verhuis kan nodig hebben: boormachine, schroevendraaiers, toiletpapier, dweilen, touw, pen en papier… Bewaar deze doos, net zoals eten, drinken en al wat je nodig hebt voor die eerste nacht, op dezelfde plaats. Kies idealiter een plek waar de verhuizers niet hoeven te komen, om zo verwarring te vermijden.
Verhuisdozen

De dag van de verhuis

To do   Extra tips
Check alle ruimtes en zorg dat je niets vergeet. Je oude huis is nu leeg. Aarzel niet om een paar foto’s te nemen als laatste souvenir.
Schrijf de meterstanden op. Je kan tegenwoordig de meters van de ene bewoner op de andere laten overzetten, zonder ze af te sluiten. Neem hiervoor contact op met je energieleverancier.
Laat je de oude woning leeg achter? Zet dan de hoofdschakelaar van de elektriciteit uit en sluit de water– en de gasleiding af.  Wacht niet te lang met je keuze van een energie- of gasleverancier. 30 dagen na je verhuizing kan een stroom- of gasstoring zeker voorvallen.
Verzamel alle sleutels en sluit ramen en deuren goed af voor je vertrekt. Als je een huurder bent, regel dan met de verhuurder wanneer je de sleutels overhandigt.

Na de verhuis

  To do     Extra tips
Ga langs op het gemeentehuis van je nieuwe woonplaats om je verhuis te melden. Breng ook je vrienden en familie op de hoogte van je nieuwe adres.
Laat je post doorsturen. Je kan hiervoor gebruiken maken van de verhuisdienst van bpost.
Wacht minimaal 24 u om je koelkast en diepvriezer weer aan te sluiten.    Kies indien nodig voor een geïsoleerde zak om je voedsel de eerste 24 uur koel te houden.
Geef ook je nieuwe adres door aan je werk, of de school of crèche van je kinderen.Op de Belgium.be portaalsite kunt un je precies nagaan welke instellingen en bedrijven al dan niet op de hoogte moeten worden gebracht.
Overweeg of het nodig is om de sloten van je nieuwe woning te vervangen. Als je een huurder bent, moet u er rekening mee houden dat je bij het verstrijken van de huurovereenkomst de woning in principe in de oorspronkelijke staat moet terugbrengen.
Stel een plaatsbeschrijving op van zowel de oude als de nieuwe woning (voor huurders).Maak het jezelf gemakkelijk en stel een complete plaatsbeschrijving op.
Zorg ervoor dat je de huurwaarborg van je oude woning terugkrijgt en bepaald de huurwaarborg van je nieuwe woning (voor huurders).Via ons artikel “De huurwaarborg van A tot Z” kom je alles te weten over dit recht dat door de verhuurder kan worden uitgeoefend.
Maak een tour door de wijk om je kinderen hun nieuwe omgeving te laten zien.Laat ze het park, het zwembad of de goede bakker in hun nieuwe buurt zien.

Ziezo, je bent nu klaar om zonder problemen je verhuizing te organiseren!

Meer artikelen