Gesponsord

Veel mensen dromen van een aircotoestel wanneer het zweet van hun voorhoofd druppelt na de zoveelste hete zomerdag op rij. Terecht, maar een airco kan het leven ook tijdens de rest van het jaar een pak aangenamer maken. Wanneer mag het licht definitief op groen voor een airco?

Je bent op zoek naar instant, stille afkoeling

Oudere woningen zitten vol kleine gaten en kieren, nieuwe of zwaar verbouwde woningen zijn extreem goed geïsoleerd en luchtdicht. In beide scenario’s kan de warmte eenvoudig binnen. In het laatste geval blijft de warmte – zeker bij hittegolven – zelfs nog lang in huis hangen.

Een airco zorgt voor onmiddellijke verkoeling vanaf het moment van inschakelen. Niet alleen in je leefruimtes, maar bijvoorbeeld ook op slaapkamers. Want nog erger dan plakkerige dagen zijn plakkerige nachten.

Bovendien zijn bepaalde airco’s zo ontworpen dat het geluid van de binnenunit minimaal hoorbaar is. En dat de luchtstroming tijdens de nachten gedempt wordt, zodat je ongestoord in een diepe slaap valt.

Je kunt wat bijverwarming gebruiken

Een moderne airco werkt volgens het principe van een warmtepomp. Die kan warme lucht omzetten in koude lucht, maar ook het omgekeerde is waar. Heel interessant in de overgangsseizoenen wanneer het nog te vroeg is om je vloerverwarming op te zetten ’s morgens en ’s avonds. Dankzij de onmiddellijke luchtcirculatie is de warmte meteen voelbaar in de ruimte.

Je wilt je zelf opgewekte energie optimaal inzetten

Vergeet die bombastische oude airco’s uit de jaren 90 en begin jaren 2000 met hun ronkende motor en hoog energieverbruik. De nieuwste generatie airco’s beschikt over labels gaande van A+ tot A+++ en/of over een aangepaste ecomodus.

In combinatie met zonnepanelen kan je bovendien je zelf opgewekte zonne-energie gebruiken om je airco te laten draaien. Beschikt je airco over bediening op afstand, dan kan je bijvoorbeeld je toestel al in gang zetten wanneer je op je werk vertrekt, zodat je thuiskomt in een lekker afgekoelde woning.

Beschik je over een thuisbatterij? Dan kan je jouw gratis opgeslagen zonne-energie van overdag gebruiken om je airco ’s avonds mee te voeden. Nog meer stroomkosten bespaard.

Je wilt de luchtvochtigheid in balans houden

Te veel vochtigheid in huis is niet goed voor je lichaam, maar ook niet voor je woning. Maak de vergelijking met een warme zomerdag. Zo voelt 25°C in de droge buitenlucht aangenaam aan, terwijl een vochtige lucht eerder klam en benauwd op je valt.

Een aircosysteem houdt de luchtvochtigheid in huis automatisch op peil, idealiter rond de 60%. Het zuigt de warme, vochtigere lucht naar buiten en zorgt zo voor een aangename gevoelstemperatuur binnen. Ter illustratie: de meeste airco’s zuigen ongeveer 1 liter water per uur weg oftewel 24 liter per dag.

Het complete pakket: CLIM’UP van De Dietrich

De CLIM’UP van De Dietrich verzamelt alle bovengenoemde eigenschappen in één compleet toestel. Koel, verwarm en ontvochtig je binnenlucht op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Geen onnodige stroomkosten, geen schadelijke koelvloeistoffen. En dat in één of meerdere ruimtes in huis.

Afkoeling nodig? Vind een dealer in je buurt

Meer artikelen