Aan tafel!
Of u nu grote gezinsbijeenkomsten of intieme dinertjes organiseert, de eetkamer is toch vooral een plek om samen te zijn met uw tafelgenoten…
De tafel vormt het hart van alle bedrijvigheid in de eetkamer. Ze is niet enkel het toneel voor maaltijden, ze dient ook om te studeren, te werken, thee te drinken… En ze moet bij voorkeur flexibel zijn: verkort of verleng ze in functie van de omstandigheden, of vorm ze om tot geïmproviseerd kantoor bij home working.
Wat er ook van zij, de tafel geeft uw eetkamer een apart cachet én een personal touch. Het mag dus absoluut geen misser zijn!
Een tafel in topvorm!
Om de tafel in de verf te zetten en de muren vrij te houden voor andere dingen (buffetkast, vitrinekast, raampartijen…) zet u ze het best centraal in de ruimte. Ook de vorm moet bij de ruimte passen: zo zal een uitgestrekt model perfect uitkomen in een lange, smalle ruimte, terwijl een vierkante kamer beter vaart bij een ronde tafel. Die laatste is ook handiger: iedereen kan elkaar zien en met elkaar praten zonder hiërarchie, ongeacht het aantal gasten (geen ereplek of “tafeleinde”). Als de indeling van de plek het toestaat, kunt u ook origineel uit de hoek komen met achthoekige of maanvormige modellen.
Niet te groot, niet te klein…
Om vlot te kunnen bewegen is het aanbevolen om een ruimte van 100 tot 120 cm vrij te houden rond de tafel. En om comfortabel te eten rekent u tussen 55 en 60 cm breedte en 40 cm diepte per persoon. Een rechthoekige tafel voor vier moet dus minstens 110 op 80 cm groot zijn.
Stoelen die niet onderdoen
Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de tafel en moeten comfort, stevigheid en esthetiek combineren zodat de ruimte er nog beter van wordt. Het gebeurt trouwens vaak dat ze samen met de eettafel worden aangeboden. Maar met originelere combinaties straalt u een iets eigenzinniger en origineler karakter uit. En vergeet vooral niet om de modellen die u mooi vindt eerst te testen vooraleer via de kassa te passeren: let erop dat ze uw onderrug genoeg ondersteunen. Vergeet ook niet dat lichte stoelen met leuning een troef zijn.
Het bord in de schijnwerpers
De tafel staat idealiter onder het belangrijkste lichtpunt (vaak een luchter) in het midden van de ruimte. Zeer trendy: een reeks van drie of vier zeer lage hanglampen die de inhoud van de borden verlichten zonder de gasten te verblinden (reken 55 tot 60 cm afstand van de tafel). Denk ook aan een dimmer. Dat is een must om de ideale sfeer te creëren in elke situatie.
Enkele tips
- Een tafel met accessoires: sommige modellen hebben opties zoals een draaischijf (zodat de gasten elkaar vlot de schotels kunnen doorgeven…), uitschuifplank (om het servies op te zetten) of besteklade…
- Minitafeltjes: de ideale oplossing voor kleine ruimten! Want ze verdubbelen uw ontvangcapaciteit en blijven compact en functioneel.
- Geïntegreerd meubilair: nu de eetkeuken steeds meer opgang maakt, vloeit het meubilair meer over van de ene ruimte naar de andere qua kleur, vorm en materialen.