Leestijd: 2 min

Acht bekende designerstoelen voor bij je thuis

Sommige designmeubelen zijn zo iconisch en tijdloos dat ze ware klassiekers zijn geworden, hoewel ze soms van het begin van de twintigste eeuw dateren. De Barcelona-fauteuil van Mies Van der Rohe uit 1929 is zo’n voorbeeld. Hoewel deze stoel negentig jaar oud is, oogt hij nog altijd eigentijds.

Wij verzamelden acht bekende designerstoelen voor bij je thuis

Meubelen die hun stempel hebben gedrukt op hun tijd

We hebben het hier niet over vintage stoelen of fauteuils in Scandinavische stijl maar wel over stoelen van bekende ontwerpers die zo’n indruk hebben nagelaten in hun tijd dat ze zijn uitgegroeid tot tijdloze creaties. Ze doorstaan de tand des tijds zonder rimpels. Salon, slaapkamer, keuken… Deze niet te missen stoelen worden overal gebruikt en geven je interieur een klassieke en tegelijk moderne toets.

Meubilair binnen ieders bereik

Deze stoelen zijn ware cultvoorwerpen geworden en worden vandaag opnieuw uitgegeven door grote designmerken zoals Vitra en Knoll. Dat grote succes maakt echter ook dat deze designerstoelen op grote schaal gekopieerd en nagemaakt zijn. Hoewel het dan niet de originele stoelen zijn, stellen ze iedereen in staat om een stukje designgeschiedenis in huis te halen.

Investeren in design

Terwijl sommige mensen investeren in vastgoed of kunst, zijn ook designmeubelen een vaste waarde. Designmeubelen worden alsmaar meer verhandeld en winnen aan waarde. De voorbije tien jaar is deze sector als het ware ontploft. Bij wijze van anekdote vermelden we dat zelfs bepaalde IKEA-meubelen vandaag de dag erg zeldzaam en gewild zijn. Het zou wel eens kunnen dat je oude stoelen in realiteit meerdere honderden euro’s waard is.

Onze selectie van designmeubelen voor bij je thuis

Eames, Panton, Mies Van Der Rohe… Zelfs als deze namen je niets zeggen, zullen onderstaande afbeeldingen je ongetwijfeld bekend voorkomen!

Eames Lounge Chair van Charles en Ray Eames – 1956 – Vitra

Panton Chair van Verner Panton – 1960

Tulpstoel van Eero Saarinen – 1956 – Knoll

Wishbone CH24-stoel van Hans Wegner – 1950

Eames Plywood Group LCW-fauteuil van Charles en Ray Eames – 1945

DAW-stoel van Charles en Ray Eames – 1950 – Vitra

Barcelona-fauteuil van Ludwig Mies van Der Rohe – 1929 – Knoll

Egg-fauteuil van Arne Jacobsen – 1958