Leestijd: 2 min

Alles weten over platte dakpannen

Kleine of grote vlakke dakpannen, rechthoekige of vierkante vlakke dakpannen, zwarte vlakke dakpannen of dakpannen van klei, vlakke dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. Er worden steeds meer platte dakpannen gebruikt om onze daken te bedekken. Laten we eens wat meer te weten komen over deze vlakke dakpannen!

Design vlakke dakpan of oude vlakke dakpan?

Platte dakpannen uit klei worden zeer gewaardeerd om hun finesse en de modernere uitstraling die ze aan je dak geven. Vergeleken met een traditioneel golfpannendak heeft het platte pannendak strakkere lijnen die het een meer eigentijdse uitstraling geven.

Effen dakpannen passen ook goed in een meer historische of rustieke omgeving. Dit is een type dakpan dat regelmatig wordt aangetroffen in bijvoorbeeld Frankrijk. Voor een antieke vlakke dakpan-look kies je gewoon een vlak dakpanmodel met enigszins onregelmatige randen, in baksteenkleuren die een beetje kunnen variëren en geef je ze de voorkeur met een patina voor een meer ambachtelijke look.

Platte zwarte dakpannen

Als je nog steeds op zoek bent naar een meer eigentijdse look, zijn platte zwarte dakpannen een groot succes. Deze zwarte dakpannen combineren de esthetiek van een leiendak met de kwaliteiten van een kleidakpan. Om deze zwarte of antracietkleur te verkrijgen, worden de kleidakpannen meestal geëngobeerd, maar er zijn ook vlakke betonkleurige dakpannen in massa verkrijgbaar.

Hoe vlakke dakpannen repareren?

Vlakke dakpannen zijn niet echt nieuw. In zuidelijke landen en zelfs in Frankrijk is dit type dakpan heel gebruikelijk. Hetzelfde principe geldt voor leiendak die op een houten structuur wordt gelegd en gespijkerd. Als dit dakpanlegsysteem nog bestaat, zijn de nieuwe vlakke dakpannen veel gemakkelijker te leggen. In feite hebben de nieuwe generatie vlakke dakpannen een dubbel vergrendelingssysteem aan de kopzijde en een dubbel vergrendelingssysteem aan de zijkant voor een snellere en veiligere installatie.

Contra-indicatie van een plat pannendak

Er is een kleine eigenaardigheid bij deze platte dakpannen. Ze kunnen alleen worden gebruikt op een dak met een helling van ten minste 35%. Deze eis is noodzakelijk om de waterdichtheid van het dak te garanderen. Anderzijds is het door zijn bijzondere vormgeving een materiaal dat zowel voor dakbedekking als voor gevels geschikt is. Hedendaagse architecten spelen graag met een continuïteit van materialen voor het dak en de gevel om met de volumes te spelen. Met de nieuwe platte dakpannen kunnen ze dit doen.