Leestijd: 2 min

Badkamer: vrijstaand bad

Vrijstaande baden weten steeds meer kopers te verleiden. Ze geven je badkamer een elegante en geraffineerde toets. Kijk even mee naar deze nieuwe trend. 

Badkamer: een vrijstaand bad plaatsen

In het midden van je badkamer of in een hoek? Een vrijstaand bad geeft je badkamer zonder twijfel extra cachet. Een vrijstaand bad komt het meest tot zijn recht in een grote badkamer. Je moet immers 60 centimeter vrije ruimte houden om rond je bad te kunnen wandelen. Om een beetje plaats te winnen kan je echter wel een kant tegen de muur zetten. Dat noemen we een ‘back to wall’-bad.

Kies het juiste vrijstaande bad

Klassiek of eigentijds, losstaande baden zijn er in alle stijlen. De jongste jaren kende het gamma vrijstaande baden een ongebreidelde groei. Van retro charlestonbaden over ronde of rechthoekige vrijstaande baden tot ware coconbaden. Er is voor ieder wat wils. Het is trouwens niet alleen de vorm die varieert, ook qua kleuren en materialen is er keuze te over. Of wat dacht je van baden in transparant gekleurd hars, metaal, kleur… Ook zwarte vrijstaande badenvrijstaande balneobaden, en vrijstaande baden met ledverlichting behoren tot de mogelijkheden.

De beperkingen van een vrijstaand bad

Hoewel vrijstaande baden hun gelijke niet kennen in termen van esthetiek kunnen we er niet omheen dat ze iets minder praktisch zijn dan traditionele baden. Zo hebben losstaande baden geen rand om je zeep of shampoo op te leggen. Een badplankje of badsteun biedt echter soelaas door je producten binnen handbereik te houden. Of je kunt zoals sommige mensen voor een semivrijstaand bad opteren, dat aan een kant tegen de muur staat, zodat je daar wel een rand hebt.

Accessoires voor een vrijstaand bad

Aangezien een vrijstaand bad niet is verzonken in de grond, komt de rand hoger dan bij een klassiek bad. Het is dus iets moeilijker om er in en uit te stappen. Een vrijstaand bad is dan ook niet aan te raden voor mensen die minder mobiel zijn. Om te voorkomen dat je je benen over de rand moet zwaaien, plaatsen sommigen een opstapje of estrade, of ten minste een badmat om te voorkomen dat je uitglijdt wanneer je uit het bad komt.

De ideale kraan voor je losstaand bad

Bijzonder aan een vrijstaand bad is dat de kraan niet op het bad zelf is bevestigd, maar op de grond of in de muur. Het kraanwerk is dus zichtbaar, zeker als je voor een vrijstaand bad op poten hebt geopteerd, zoals een bad op leeuwenpoten. Deze kranen vergen dan ook iets meer technologie en een beetje meer werk van de badkamerinstallateur, waardoor de prijs doorgaans ook iets hoger ligt. Het kraanwerk wordt het orgelpunt van je bad en draagt in ruime mate bij tot het design van je badkamer.