Composttoiletten: de pot op met vooroordelen!
Composttoiletten zijn praktisch, ecologisch en voordelig. Toch blijft een echte doorbraak voorlopig nog uit …
Velen denken bij een composttoilet aan een ruimte achteraan in de tuin waar alleen eco-extremisten en neohippies hun behoefte doen, zonder het moderne comfort van een klassiek toilet. Natuurliefhebbers beschouwen ze op hun beurt als het toppunt van ecologisch bewustzijn. Met deze nieuwe toiletten bespaar je inderdaad niet alleen water (30 tot 40 liter per spoelbeurt!), maar ook energie en onderhoudsproducten voor klassieke toiletten. Door de compost die ze genereren, heb je bovendien geen chemische meststoffen meer nodig voor de tuin.
Hoe werkt het?
Bij composttoiletten worden de urine en de uitwerpselen in een emmer opgevangen en bedekt met droge stof, zoals schaafsel, zaagsel, gedroogde kruiden, fijngemalen dode bladeren of aarde. Het geheel wordt vervolgens gecomposteerd in de tuin en hergebruikt als mest. Composttoiletten kunnen, via een extra leiding, ook gebruikt worden voor de afbraak van organisch huis- en tuinafval. Zo kunt u elk jaar verse compost recupereren in de collector!
Halt aan de vooroordelen
Over composttoiletten bestaan nog veel misverstanden, vooral wat de geur betreft. Toch ruiken ze niet slecht, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt. Door de uitwerpselen met zaagsel of houtsnippers af te dekken, wordt de geur namelijk geabsorbeerd. Over het algemeen wordt aanbevolen om twee schepsels zaagsels te gooien. Nog zo’n fabeltje: composttoiletten zijn moeilijk te installeren. Eigenlijk zijn ze zelfs makkelijker te plaatsen dan klassieke toiletten. Je hebt immers geen waterafvoer nodig, behalve als je een fonteintje wilt plaatsen. En ze kunnen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Concreet bestaat een composttoilet uit een wc-bril (of een plank met een gat) waaronder een emmer wordt geplaatst. Tegenwoordig kan zo’n toilet aangenamer worden gemaakt door comfort en isolatie te voorzien.
De voordelen van composttoiletten …
- Je bespaart water en dus ook geld
- Geen verontreiniging meer van het grondwater en van de waterreserves
- De flexibiliteit: een composttoilet kan om het even waar worden geïnstalleerd, zonder aanleg van waterleidingen of riolering
- De productie van mest om in de tuin te gebruiken
- Goedkoop om te plaatsen en voordelig in gebruik
… en de nadelen
- De verplichting om het composttoilet om de 2 à 3 dagen te ledigen (of vaker, afhankelijk van het aantal gebruikers)
- De opslag van droge stof (zaagsel of houtsnippers)
- De vooroordelen van de gasten! Hang wat dat betreft zeker een ‘gebruiksaanwijzing voor composttoiletten’ in uw toilet op, zodat je bezoekers niet in de war raken.