Leestijd: 2 min

Creatieve muren

Behangpapier met retroaccenten, getextureerde muurbekleding, effectverf … Onze muren trekken steeds meer de aandacht!

Behangpapier werd lang naar de achtergrond verbannen, maar vandaag speelt het opnieuw een hoofdrol in onze huizen. Door de enorme verscheidenheid aan uitvoeringen kun je er een unieke en persoonlijke wereld mee creëren. Behangpapier blijft innoveren om zijn plaats in huis op te eisen. Zo is er papier met opvallende motieven denk aan de grote bloemen in seventiesstijl – of met verrassende texturen zoals een stofeffect of een vacht-, schub- of lederlook. Ook lichtgevend, grafisch en kunstzinnig behang zijn helemaal in. En dan is er nog papier dat dankzij een elektrostatisch procedé herbruikbaar wordt: niet te missen voor wie van verandering houdt.

Behangpapier laat zich tegenwoordig ook met geverfde muren combineren, voor een speels en flexibel effect. We zien bijvoorbeeld steeds vaker muren die volledig of gedeeltelijk behangen zijn, zodat ze meer in het oog springen. Anderen kiezen ervoor om enkel het plafond te behangen, of zelfs een meubelstuk.

Dynamische verf
Ook voor verf zijn er verschillende effecten mogelijk. Zo is er glitterverf, metallic of matte verf, hoogglans- of zijdeglansverf, verf met betonlook, verf die getamponneerd wordt … Maar naast zijn vele textuursoorten biedt verf ook interessante optische effecten, afhankelijk van de manier waarop hij wordt aangebracht. Verf rond een raam of deur benadrukt de architectuur. Wordt hij in verticale lijnen wordt aangebracht, dan benadrukt hij de hoogte van een muur. Horizontale lijnen accentueren dan weer de lengte. Deze strepen geven een ruimte bovendien een moderne designlook.

Praktisch gezien kan verf in alle kamers van het huis worden gebruikt, in tegenstelling tot behangpapier, dat kan kromtrekken in vochtige ruimtes. Tenzij je kiest voor vinyl- of vliesbehang met een fijne, waterafstotende pvc-laag. Je moet gewoon de juiste verf voor de afwerking kiezen. Plafonds werk je best af met een matte verfsoort. Voor de muren van vochtige ruimtes is zijdeglans- of hoogglansverf dan weer ideaal.

Sprekende muren: een trend!
Een poëtische zin, een persoonlijke boodschap of een literaire tekst … onze muren worden steeds expressiever. Er bestaan verschillende technieken om je woordkunst te tonen. Kies bijvoorbeeld voor behangpapier met tekst, zwarte bordverf waarop je tekeningen en citaten kunt kribbelen en weer afvegen, of lettersjablonen en stickers van vinyl om te beschrijven (voor een discreter effect). Dat muren oren hebben, wisten we al. Maar dat ze ook kunnen spreken, is nieuw!