De boomhut: Robinson Crusoe achterna
Niet alleen kinderen zijn gek op boomhutten, ook bij volwassenen winnen ze aan populariteit. Die laatsten voorzien hun houten toevluchtsoord vaak van alle luxe en bouwen graag zo ver mogelijk in de hoogte in!
Wie de boomhut wil bouwen waar hij als kind van droomde, let niet meer op een euro meer of minder en laat zich niet afschrikken door een beetje technologie. De boomhut is tegelijkertijd chic en ecologisch en vormt het ideale ontspanningsoord. Te midden van de bomen hoor je de wind blazen, de vogeltjes fluiten en de bladeren ritselen … je voelt zo de spanning van je afglijden!
Gelukkig is dit “natuurlijke” plezier niet enkel voor grote budgetten weggelegd. Er bestaan immers ook eenvoudige hutten-uitkijktorens die de handige doe-het-zelver makkelijk in elkaar kan steken. Voor wie iets meer geld te besteden heeft, bestaan er ook luxemodellen met verwarming en elektriciteit. Zo’n boomhut kan zelfs als woning dienstdoen. Sommige restaurants en hotels bieden hun diensten tegenwoordig zelfs in dit soort hutten “in het wild” aan. Een sector in volle ontwikkeling die een mooie toekomst tegemoet gaat …
Met respect voor de natuur
Boomhutten zijn dan wel populair, maar om hun ecologische rol te vervullen, moet de natuur gerespecteerd worden. “Bij een boomhut die goed gemaakt is, moet geen enkele tak worden afgezaagd”, vertelt een professional. “De boom mag er in elk geval niet onder lijden”. Wil je volgens de regels van de kunst bouwen, dan kies je voor een gezonde en sterke boom (of twee, waarop je de hut laat steunen). Gebruik geen te jonge boom, want het is moeilijk te voorspellen hoe de takken zullen groeien en of ze in de hut zullen terechtkomen. De perfecte bomen voor een boomhut zijn de eik, de es, de linde, de plataan, de paardenkastanje, de tamme kastanje, de fijnspar, de zilverspar en de esdoorn. Bomen met zwak hout, zoals de notenboom, de kersenboom, de esp of de populier zijn te vermijden.
In de praktijk
De fundamenten van de boomhut zijn afhankelijk van zijn gewicht. Voor grote projecten kan een paal de boom ondersteunen. Palen vormen ook een goede oplossing voor wie graag hoger bouwt maar geen geschikte boom in zijn tuin heeft staan.
De hut rust bij voorkeur op de onderste stevige takken van de boom. Je werkt best met metalen roestvrijstalen kettingen die je rond de takken vastsnoert (met eronder een soepele afdichting) en waarop je de planken bevestigt. Op die manier breng je geen schade toe aan de schors. Schroeven en nagels zijn echt af te raden omdat ze zorgen voor letsels in de schors. Een andere mogelijkheid is een grote roestvrijstalen houtschroef door een tak boren, Zo zorg je voor een optimale veiligheid, maar beschadig je opnieuw de boom. Wat het prijskaartje betreft: voor een professionele boomhut op maat betaal je gemiddeld 10.000 tot 30.000 euro, afhankelijk van de afmeting en de afwerking. Want kinderdromen hebben een prijs!