Leestijd: 2 min

De grote comeback van hout in de keuken

Werkbladen, kastdeuren of hangmeubelen: elk onderdeel van de keuken kan vandaag de dag in hout worden afgewerkt. Hout oogt warm, behaaglijk, natuurlijk en authentiek en biedt heel wat troeven die zijn comeback in onze keukens rechtvaardigen. Ontdek hoe je deze afwerking kunt gebruiken voor je toekomstige moderne keuken in hout.

De juiste houtkleur

Licht hout:

Kies een keuken in licht hout of honingkleurig hout voor een Scandinavische look. Zo creëer je een rustgevende en zachte sfeer. Om in dezelfde geest verder te gaan, mik je op een keuken in wit en hout voor een uiterst licht resultaat. Een witte keuken met houten werkblad of keukenmeubelen met deuren in blanke eik (massief of fineer) en een wit werkblad: beide combinaties ogen even geslaagd.

Oranjekleurig hout:

Wil je je keuken een lichte retrotoets of uitgesproken vintagekarakter geven? Opteer dan voor warm, oranjekleurig hout. Zo bestaan er erg mooie houten sierpanelen met fineerhout in goudtinten. Kies bij voorkeur voor uitvoeringen zonder nerven en knoesten. Met een dergelijke houten keuken geef je je interieur een behaaglijke warme toets.

Donker hout:

Ben je fan van eigentijdse interieurs? Durf dan te opteren voor exotisch hout in donkerdere kleuren, tot donkerbruin toe. Hier kun je perfect inzetten op de designs in natuurhout: nerven en knoesten geven je keuken in modern hout extra cachet.

Keuken in zwart en hout of wit en hout:

Het onmisbare black&white-duo werkt eveneens met alle houtkleuren. Een keuken in hout en zwart gaat vrij goed samen met lichte houtsoorten terwijl een keuken in wit en hout zowel met licht hout als donker hout samengaat.

De juiste houtafwerking

Steeds meer mensen vinden de Scandinavische stijl te glad, te puur en te ‘clean’. De trend begint hen een beetje te vervelen. Als reactie daarop kiezen ze voor ruw massief hout en een ruwe zaagafwerking. Dit hout ziet er niet alleen ruwer uit maar voelt ook zo aan. Deze afwerking geniet steeds meer bijval en wordt steeds vaker gekozen. Die evolutie is ook het gevolg van het verlangen om terug te keren naar de bron en de natuur. De kleine imperfecties die hout zijn charme geven, worden een ware troef. Bij Dovy vind je deze meer rustieke afwerking onder de naam ‘scarved oak’ voor een ruwe en tegelijk moderne houten keuken.

Is je budget iets krapper? Dan is een massieve houten keuken wellicht geen optie. Kies in dat geval fineerhout voor een ongeëvenaarde illusie.

Project van https://www.constructr.be/professional/dovy