De veiligheid van kinderen: hebt u er al aan bij stilgestaan?
Het huis wordt meestal gezien als een veilige haven, maar het is ook de plaats waar de meeste ongevallen gebeuren met kinderen jonger dan 6 jaar. Wordt u binnenkort ouder of hebt u jonge kinderen? Dan is het verstandig om enkele maatregelen te nemen!
Veiligheidshekjes, stopcontactbeschermers, schokdempers voor scherpe hoeken … Jonge ouders moeten elke kamer van het huis beveiligen zodra hun kinderen zich kunnen verplaatsen. Elk jaar raakt één kind op vier immers betrokken bij een ongeval. Volgens cijfers van de Office de la naissance et de l’enfance (Dienst voor Geboorte en Kinderwelzijn van de Franse Gemeenschap) gebeuren ongelukken vooral in huis (60%), bij familie of vrienden (15%), op school, in de crèche of op de openbare weg.
‘Risicovolle’ ruimtes
Bij kinderen jonger dan 1 jaar gebeuren ongevallen het vaakst in de keuken, de slaapkamer en de badkamer. Peuters van 1 tot 4 jaar krijgen vooral in de keuken en de woonkamer een ongeluk. Als kinderen ouder worden, komen ongevallen minder vaak voor en gebeuren ze vooral buitenshuis. Let op met toiletten en met giftige huishoudproducten die er op de grond staan. Bewaar ze in een hoge kast of berg ze ergens anders op. Hou in elk geval steeds het gratis nummer van het antigifcentrum bij de hand: 070 245 245.
15 tips voor een veiliger huis
- Het bed heeft bij voorkeur verticale spijlen van minstens 66 cm hoog en de afstand tussen de spijlen bedraagt minstens 7 cm.
- Meubels zoals boekenkasten moeten heel stevig vastgemaakt worden of zelfs tegen de muur worden geschroefd. Kinderen kunnen er immers op klimmen.
- Zet geen stoelen of krukjes in de buurt van ramen. Zo vermijdt u dat uw kind erop kan klimmen en uit het raam kan vallen.
- Plaats onder- en bovenaan de trap een veiligheidshekje. Zo’n hekje moet 80 cm hoog zijn. U kunt er trouwens ook een in de keuken installeren om de toegang ertoe te beperken.
- Bewaar giftige producten in een kast die vergrendeld kan worden. In babywinkels zijn er allerlei soorten haken en en sluitingen te koop voor kastdeuren, lades en zelfs koelkasten.
- Kies voor onderhoudsproducten met een veiligheidsdop, zodat uw kind ze niet kan openen, en bewaar ze op hoogte.
- Rol de snoeren van elektrische apparaten op en plaats ze buiten het bereik van uw kind.
- Kies voor thermostatische kranen die ingesteld zijn op een watertemperatuur van 38 °C. Een kinderhuid is immers veel kwetsbaarder dan die van een volwassene.
- Laat geen sleutels op de deuren zitten. Kinderen kunnen zichzelf per ongeluk opsluiten.
- Berg alle geneesmiddelen op in een afgesloten medicijnkast.
- Bescherm scherpe hoeken van meubels. In gespecialiseerde winkels zijn hoekbeschermers verkrijgbaar om schokken te dempen, wat vooral nuttig is bij salontafels.
- Haal geen giftige planten zoals azalea’s, kerstrozen, klimop en filodendrons in huis. Voor meer details over deze planten kunt u contact opnemen met het antigifcentrum.
- Plaats een stevig veiligheidsscherm voor de haard en laat uw kind nooit alleen achter bij een open vuur.
- Zet uw kind in de kinderstoel wanneer het aan het eten is.
- Dek oude stopcontacten af met een plaatje.