Leestijd: 2 min

De voor- en nadelen van een pelletkachel.

Pelletkachels zijn al enkele jaren aan een opmars bezig. Dit verwarmingssysteem heeft zijn sporen dan ook verdiend. Design- en inbouwkachels op pellets werpen zich op als een waardig alternatief voor de traditionele hout- of gaskachels. Twijfel je nog om een pelletkachel te installeren? Weet dan dat de kleine, geperste houtkorrels tal van voordelen bieden. We zetten ze op een rijtje!

Pellets, een milieuvriendelijk materiaal.

Pellets werpen zich op als een ecologisch en duurzaam alternatief omdat ze worden gemaakt van houtafval en zagemeel dat normaal niet wordt gebruikt. Dat afval wordt dus gevaloriseerd en uiteindelijk als energiebron gebruikt. 

Nog een voordeel: de verbranding van pellets genereert geen CO2. Pellets vormen dus geen gevaar voor het milieu.

De prijs van pellets

Heb je genoeg van de alsmaar hogere stookoliefacturen? Dan zullen pellets je ongetwijfeld interesseren want de prijs van pellets is bijzonder interessanen vooral stabiel: hij zit al jarenlang op hetzelfde niveau.

Ook loop je nooit het risico om zonder pellets te vallen want een bezoek aan de winkel volstaat om een nieuwe zak pellets te halen. Heb je een pelletketel? Dan doe je er goed in om een pelletsilo te laten installeren, zodat je je pellets in bulk kunt laten leveren door een vrachtwagen Zo vermijd je dat je met tientallen zware zakken pellets moet zeulen.

Zijn pelletkachels even rendabel als houtkachels?

Dankzij hun hoge calorische waarde geven pellets een goed rendement. Hoewel de vlammen van een pelletkachel minder mooi zijn dan die van een brandend houtblok, is de warmte geheel vergelijkbaar en even aangenaam.

Een gebruiksvriendelijke kachel.

De technologie wordt alsmaar beter, ook op het gebied van pelletkachels. Zo is het vandaag de dag mogelijk om je pelletkachel vanop afstand te programmeren met een eenvoudige sms. De meeste modellen zijn tegenwoordig programmeerbaar en moduleerbaar. Ze zijn eenvoudig aan te steken want pelletkachels beschikken over een automatische ontsteking. Wel moet je daarvoor een elektrische voeding voorzien.

De nadelen van een pelletkachel.

Hoewel verwarmen met een pelletkachel tal van voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen:

  • Werkingsgeluiden: er bestaan stillere modellen maar algemeen gesproken genereert een pelletkachel wat meer lawaai door de ventilatoren en de schroefmotor die pellets naar de haard leidt voor de verbranding. Niet naast je bed plaatsen dus…

  • Onderhoud: je moet het oppervlak van je pelletkachel regelmatig schoonmaken om verbrandingsresten te elimineren. Reken op twee tot drie keer per seizoen. Ook vraagt je kachel elk jaar een groot onderhoud.

  • Investering: de aankoop en installatie van een pelletkachel hebben een niet te verwaarlozen prijskaartje want je spreekt al gauw over enkele duizenden euro’s.

  • Opslagruimte: als je niet elke week naar de winkel wil gaan om een zak pellets, voorzie je maar beter een opslagplaats, die best ook beschermd is tegen vocht.