Leestijd: 3 min

De voor- en nadelen van hout

Of het resultaat nu een tipi, chalet of hut is, mensen hebben altijd al hout gebruikt om hun woning mee te bouwen. Dit materiaal is tegenwoordig aan een comeback toe in onze streken. Een kort overzicht van de voor- en nadelen.

De tien voordelen van hout

 1. De snelle uitvoering
  Alle bouwsystemen in hout zijn geprefabriceerd, volledig of gedeeltelijk, in de werkplaats of in de fabriek. Daarna duurt het enkele dagen om de structuur te monteren en de ruwbouw winddicht te maken. Met de afwerking inbegrepen moet u rekening houden met een bouwduur van vier tot zeven maanden.
 2. Een droge constructie
  Het feit dat er in houtbouw zo weinig water wordt gebruikt, zorgt ervoor dat deze bouwwijze aangenaam is om in te leven. Ter vergelijking: bij metselwerk zijn er verschillende maanden nodig om de duizenden liters aanmaakwater af te voeren.
 3. Minder kans op brand
  Anders dan wat vaak wordt gedacht, vatten houten huizen niet sneller brand dan huizen in baksteen, integendeel zelfs. Hout brandt immers traag en gelijkmatig, zonder warmteoverdracht door geleiding. Het zwelt of ontploft niet, waardoor structuren een betere stabiliteit hebben, wat niet het geval is bij staal of gewapend beton.
 4. De architecturale flexibiliteit
  De structuur van houten gebouwen is veel lichter, wat grotere glaspartijen en meer creatieve vrijheid mogelijk maakt.
 5. De isolatie:
  Door zijn ontwerp is een houtskelet opmerkelijk goed geïsoleerd en biedt het een aanzienlijke energiekostenbesparing.
 6. Het thermische comfort
  De temperatuur van hout benadert die van de huid, wat anders is bij baksteen en steen. Een houten muur bereikt bovendien sneller de omgevingstemperatuur van de kamer, een groot voordeel in de winter. ’s Zomers warmt een ruimte daarentegen wel sneller op.
 7. De vochtregulatie
  Hout is een hygroscopisch materiaal dat het vocht in het gebouw reguleert. Is er te veel vocht, dan wordt het geabsorbeerd, is er te weinig, dan wordt het vrijgegeven.
 8. Het duurzame aspect
  Hout is een hernieuwbaar materiaal. In landen die hout produceren voor de woningbouw worden voortdurend bossen aangeplant.
 9. Een positieve energiebalans
  Voor de verwerking van hout is er minder energie nodig. De ecologische balans van hout is beduidend hoger dan die van baksteen, zowel vóór (bij de productie van de materialen) als tijdens de constructie (er wordt tot zeven keer minder energie verbruikt) en tijdens de levensduur (door een lager energieverbruik).
 10. Een betere gezondheid
  Mensen die in houten huizen wonen, hebben minder last van allergieën, astma en reuma dankzij de specifieke eigenschappen van dit type woning (goede thermische eigenschappen, afwezigheid van koudestraling en vochtregulatie).

De vier nadelen van hout

 1. Het akoestische comfort
  Dat is minder goed in een houten huis. Positief is dat bedrijven tegenwoordig een dekvloer voor tussen twee verdiepingen aanbieden, maar desondanks blijven geluiden beter hoorbaar dan in een traditioneel huis.
 2. De prijs
  Houten huizen zijn over het algemeen duurder dan traditionele huizen. Reken op een gemiddelde meerprijs van 15 tot 30%, afhankelijk van het bedrijf en systeem waarvoor u kiest.
 3. De verzakking
  De eerste jaren zakt een houtstructuur lichtjes door. De oorzaak: de belasting van de structuur het drogen van het hout. Bij houtskeletbouw valt krimp vooral op in de hoeken, maar het gaat om maximaal 1 à 2 millimeter, die met een stopverf worden afgedicht. In een massief houten huis treedt er een verzakking (veroorzaakt door het drogen van de horizontale balken en het gewicht van de structuur) van 0,5 cm per meter op. Bij de vaste elementen, zoals het raamwerk, de trappen en de pilaren, moet daarom vanaf het begin rekening worden gehouden met deze verzakking.
 4. Het schilderwerk
  In een huis van massief hout met zichtbare wandbetimmering, is het schilderen van het binnenwerk een vervelende klus, en bovendien duur in arbeidsuren. Voor een geslaagd resultaat moeten alle muren en balken immers worden geschuurd en de knoesten één voor één met een speciaal product worden behandeld. Afhankelijk van de gekozen kleur moeten tot slot twee tot vier lagen verf worden aangebracht, bij voorkeur met een penseel. Iets om rekening mee te houden voordat u begint …