Gesponsord

De tijden veranderen, net als onze leefgewoontes. Nooit eerder konden we op zoveel andere (en originelere) manieren ‘samen’ wonen met meerdere personen onder één dak. Een woordje uitleg.

De Belg mag dan wel een baksteen in de maag hebben, die baksteen heeft niet meer dezelfde vorm als vroeger. Denk maar aan de o zo populaire eengezinswoning, die terrein begint te verliezen. Hiervoor zijn er verschillende redenen: stedenbouwkundige natuurlijk en de groeiende schaarste aan bouwgronden, maar ook het milieu. Wil je de planeet beschermen, dan zie je de woning best als een leefplaats die één is met de natuur en waar de nadruk op ‘samen’ en op evenwicht ligt.

1. Verschillende generaties onder één dak

Een huis delen is vandaag niet enkel meer voor studenten en jongvolwassenen. Vandaag kan iedereen voor cohousing kiezen en bestaan er formules op ieders maat. Nemen we bijvoorbeeld de kangoeroewoning, waar een jong koppel met kinderen de woning perfect kan delen met een oudere persoon. De jonge ouders kunnen handig gebruikmaken van de grote ervaring van de oudere persoon, die op zijn beurt zelfstandig thuis kan blijven wonen dankzij de aanwezigheid van zijn kinderen en kleinkinderen. Daarnaast bestaan er ook formules waarbij studenten bij een oudere persoon intrekken, in plaats van alleen ‘op kot’ te wonen.

2. Gegroepeerd wonen

Gegroepeerd wonen (ook wel centraal wonen of cohousing genoemd) betekent dat verschillende personen een gezamenlijk project vormgeven en toch hun zelfstandigheid behouden. Zo beschikt elk huishouden over zijn eigen woning, terwijl bijvoorbeeld de tuin of wasplaats gedeeld worden. Cohousing neigt eerder naar ‘flatsharing’ en betekent dat de gemeenschappelijke ruimtes bijvoorbeeld als keuken gebruikt worden. Ook hier vormt de sociale verbondenheid een belangrijk element.

Kleiner = beter (voor het milieu)

Voel je je niet echt aangetrokken tot gegroepeerd wonen en woon je liever alleen? Dan is de mobiele woonunit misschien iets voor jou. Een woning wordt als ‘mobiel’ beschouwd als ze kan worden verplaatst (zij het niet zo gemakkelijk). Enkele voorbeelden van populaire mobiele woonunits zijn joerten, woonwagens, de goede oude caravan, of zelfs het tiny house. Dat is een klein huis dat je met een aanhangwagen kunt verplaatsen en waar alles zich op minder dan 15 m2 bevindt. 

Sowieso zijn er bij de keuze voor je toekomstige woning een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Eerst en vooral natuurlijk het financiële aspect. Door met meerdere personen samen te wonen (waarbij iedereen zijn eigen kamer heeft) en bepaalde ruimtes te delen, gaan je woonkosten sterk naar beneden. Een tiny house kost zowat tien keer minder dan een traditionele viergevelwoning. Maar ook het sociale gegeven van deze huizen speelt mee: menselijke relaties en interacties verplaatsen zich naar de woning zelf.

Heb je het huis gekozen dat bij je past ?

Èggo is jouw ideale partner om je dromen te helpen omzetten in realiteit, van je keuken tot de zolder.

Bekijk meer info hier

Meer artikelen