Leestijd: 2 min

Ecologische verf kiezen

Witte muren hebben afgedaan. Tijd dus om ze een likje verf te geven. Over de kleur twijfel je nog maar dat het ecologische verf moet worden, staat buiten kijf. Maar hoe maak je de juiste keuze? Natuurverf, waterverf, ecologische olieverf… Wij maken je wegwijs in de verschillende keuzemogelijkheden.

Redenen om natuurverf te kiezen

Ben je bekommerd om het milieu en nog meer om je gezondheid? Dan zal ecologische verf ongetwijfeld je voorkeur wegdragen. Iedereen kent de sterke en onaangename geur van nieuwe verf, die pas na verschillende dagen wegtrekt. Of de geur van white spirit waarmee je je verfborstels en -rollen schoonmaakt.

Jonge ouders zijn vaak de eerste om ecologische verf te kiezen voor hun baby- en kinderkamers, maar eigenlijk heeft iedereen er baat bij. Chemische verf brengt heel wat ongemakken met zich mee, denk maar aan ademhalingsproblemen, hoofdpijn, huidirritatie, eczeem, enz. Natuurverf en ecologische verf zijn een stuk minder schadelijk voor jouw gezondheid én die van de professionele schilders die ze aanbrengen.

De samenstelling van ecologische interieurverf

De vraag is niet zozeer wat erin zit maar wat er niet in zit. Het doel bestaat erin om een alternatief te bieden voor de klassieke producten, die afkomstig zijn uit de petrochemische sector en die niet alleen giftig zijn maar ook zware metalen bevatten en erg brandbaar zijn.

Als bindmiddel maakt ecologische verf gebruik van bijenwas, hars of plantaardige oliën. En voor de solventen behoren water, terpentijn (essentiële olie van pijnbomen) en essentiële oliën van citrusvruchten tot de mogelijkheden.

Waterverf, acrylverf, natuurverf of niet, het verdient steeds aanbeveling om pas geschilderde kamers goed te verluchten zodat de (zelfs natuurlijke) solventen kunnen ontsnappen tijdens het drogen en niet overmatig worden ingeademd.

De droogtijd

Dit is zonder twijfel het grootste nadeel van natuurverf: natuurverf vraagt meer droogtijd dan klassieke verf. Ga dus niet overhaast te werk en trek voldoende tijd uit alvorens je een tweede laag aanbrengt.

De kleurkeuze

Ecologische interieurverf heeft een beperkter kleurgamma. Dat komt omdat ecologische verf wordt gekleurd met natuurlijke pigmenten, afkomstig van mineralen, planten, metalen of aarde (zoals oker en kalk). Toch bieden ze nog steeds een mooi kleurenpalet. Deze tinten hebben een heel andere diepgang en zijn beter bestand tegen uv-stralen.