Leestijd: 2 min

Een droomdouche

Wakker worden onder een verfrissende douche, muziek op de achtergrond en als extraatje een nekmassage: een heerlijke manier om de dag te beginnen! We nemen de nieuwste douchetrends onder de loep en geven een overzicht van de voor- en nadelen.  

Of u nu kiest voor een bad of een douche, voor ontwerpers van badkamers telt maar één ding: water besparen! De consument is zich immers steeds meer bewust van zijn energieverbruik en de milieu-impact die eruit voortvloeit. Al deze technische ontwikkelingen hebben echter geen invloed op het design en het comfort van de douches, die steeds geavanceerder worden.

De douche: niet van zijn troon te ontstoten
Wanner beginnende bouwers of verbouwers voor de keuze tussen een bad of douche gesteld worden, kiezen ze meestal voor het laatste. De douche is de grote favoriet omdat hij is zuiniger in verbruik en ecologischer is. Hij wordt dagelijks gebruikt en is dus onmisbaar geworden.

Mogelijkheden in overvloed  
Kleurentherapie, massagestralen, ingebouwde radio, verspreiding van essentiële oliën, dubbele douches voor koppels … het aanbod is groot. Let wel op, want de trendy XXL-douchekoppen die een tropische regen nabootsen, zijn erg energieverslindend. Een douchekop van 10 cm verbruikt immers 10 liter water meer per minuut. Bij nog grotere modellen verbruik je al snel evenveel als wanneer je een bad neemt: gemiddeld 120 liter. Gelukkig bestaan er oplossingen die dit fenomeen tegengaan. Zo zijn er spaardouchekoppen waarmee je tot 50% minder water verbruikt.

Voor een optimaal comfort kun je ook de persoonlijke voorkeuren van elk gezinslid programmeren, zoals de watertemperatuur en de waterdruk.
Ook populair zijn de XL-douches van minstens 1 x 1 m of zelfs 1,80 m breed voor de grootste modellen. Een verschil met de bescheiden afmetingen van 80 x 80 cm of 90 x 90 cm die tot enkele jaren geleden nog gebruikelijk waren.

De inloopdouche: de ster onder de sterren
Sinds een tiental jaar is de inloopdouche een absolute must have. Zo’n douche kenmerkt zich door het ontbreken van een opstapje, de ingebouwde douchebak en de hellingen die het water naar de afvoer leiden. De ideale oplossing voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit, want hij ligt op gelijke hoogte met de vloer. Kies je voor een inloopdouche zonder deur, dan moet je ruimte wel minstens 1,2 m2 groot zijn om opspattend water te vermijden. Een andere oplossing: de integrale douchecabines, waarvan de meest gesofisticeerde verschillende functies combineren: massage, radio, hammam … Daarnaast zijn er nog de douchepanelen met een digitaal toetsenbord om de waterstralen te programmeren, wat ideaal is voor renovaties.  Bij nieuwbouw kunnen de buizen rechtstreeks in het metselwerk worden ingebouwd.

Het juiste compromis?
Wie nog twijfelt tussen een bad en een douche en slechts en slechts één optie kan kiezen, kan ook voor een hybride model gaan. Zo’n ‘douchebad’ combineert een bredere, afgeronde badkuip met verticale wanden tegen wegspattend water. Volgens sommigen vormt deze oplossing echter nog een bad, noch een douche. Ieder zijn eigen smaak!