Een gevel in baksteen: een eigentijdse keuze
De gevel is het eerste dat mensen zien van een huis. Hij geeft een woning identiteit en cachet. In België zijn baksteengevels alomtegenwoordig. U vreest dat baksteen uw huis al te rustiek zal maken? Dat hoeft niet. Baksteen heeft een hele evolutie doorgemaakt en is tegenwoordig gladder, fijner en voegloos. Een woordje uitleg.
De verschillende productiemethoden voor baksteen
Handvormbaksteen
De klassieke, met de hand gevormde baksteen vindt men vandaag de dag bijna niet meer. Het procedé werd geïndustrialiseerd om tijd te winnen en een constante kwaliteit te verzekeren. De techniek bestond erin om blokken klei te vermengen met zand en ze vervolgens een na een in een vorm te plaatsen en te bakken om ze hun stevigheid te geven.
Strengpersbaksteen
In dit geval wordt de klei door een soort van groot metalen rooster geperst, waarvan de mazen overeenkomen met de gewenste baksteengrootte. Vandaar ook de regelmatigere en hoekigere vorm. Deze vlakke bakstenen ogen eigentijdser maar men kan ze ook een veel ruwer uitzicht geven door er met een pers een motief op te drukken.
Welke kleur verdient de voorkeur?
Terwijl men vroeger enkel rode baksteen vond, is er vandaag een heel scala aan kleuren, van grijstinten over geel, oranje en rood tot bruin en zelfs zwart. Aan keuze geen gebrek!
De kleur van de baksteen wordt bepaald door de kleur van de gebruikte klei maar men kan ook pigmenten toevoegen om nieuwe tinten te krijgen. Dat verklaart ook het prijsverschil tussen een natuurlijke rode tint en een grijze of zwarte baksteen, waaraan pigmenten zijn toegevoegd.
Hoewel de productieprocessen gemechaniseerd zijn, blijft baksteen een natuurlijk product. Dat impliceert dus dat er kleine kleurverschillen kunnen optreden tussen de diverse producties. We raden dan ook aan verscheidene loten baksteen te mengen alvorens u aan uw gevel begint. Zo voorkomt u verschillen tussen de diverse delen.
Een kwestie van voegen.
Een traditionele voeg heeft doorgaans een dikte van 10 tot 12 mm. Dat lijkt misschien niet veel maar maakt toch ongeveer 25 procent van de totale oppervlakte van uw gevel uit.
Om uw gevel een meer eigentijdse uitstraling te geven, hebt u twee mogelijkheden:
- De eerste bestaat erin om de klassieke beige of grijze voeg te vervangen door een kleur-op-kleurvoeg. Door ze dezelfde kleur te geven als uw bakstenen, geeft u uw gevel een uniforme look.
- De tweede optie bestaat erin de dikte van de voeg te reduceren. Daarvoor bestaan er twee technieken:
- De ‘gelijmde’ voeg: in plaats van klassieke mortel te gebruiken, worden de voegen gerealiseerd met lijm. Resultaat: een voeg van nauwelijks 3 tot 4 mm dikte. Dat geeft de indruk van een baksteengevel zonder voegen.
- Mortellijm: dit mengsel van mortel en lijm resulteert in een dunne voeg van slechts 5 tot 8 mm.
Beide technieken zijn wel duurder omdat lijm meer kost dan mortel en omdat u door de dunnere voegen meer bakstenen moet voorzien.
Steenstrips
Misschien hebt u al eens van ‘steenstrips’ gehoord. Dit zijn bakstenen die in fijne plaatjes met een dikte van 2 cm werden gezaagd. Deze bakstenen zijn uiteraard niet sterk genoeg om gewicht te dragen. Daarom worden ze tegen een andere muurbekleding gelijmd, puur met het oog op esthetiek. Gevels worden tegenwoordig alsmaar meer geïsoleerd. Daardoor verliest men al gauw enkele centimeters, die men terugwint dankzij dit systeem van steenstrips. Ook vormen zij de ideale oplossing om een oude gevel of zelfs een binnenmuur te bekleden zonder dat u daarbij al te veel plaats verliest.
Stedenbouw
Alvorens uw bakstenen te kopen, dient u zich goed te informeren bij de gemeente. Bepaalde stedenbouwkundige voorschriften leggen beperkingen op wat het type van bakstenen betreft. Kleur, afmetingen, met of zonder naden… Heel wat gemeenten weigeren bijvoorbeeld al te donkere tinten.