Leestijd: 2 min

Een huis met een privé binnenzwembad, de droom!

België is niet het zuiden van Frankrijk. Het weer garandeert niet altijd een optimaal gebruik van een buitenzwembad. Liefhebbers van zwemmen hebben een oplossing gevonden om het hele jaar door te kunnen zwemmen: het overdekte zwembad!

Een privé binnenzwembad, de droom

Een verwarmd binnenzwembad is uiteraard een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Het bouwen van een overdekt zwembad brengt wel een prijs met zich mee, maar het voordeel is dat het een ultra comfortabel zwembad is. Een overdekt zwembad is niet afhankelijk van de grillen van het weer of de wind. Het kan zowel overdag als ’s avonds worden gebruikt, en zonder bang te hoeven zijn voor de koele lucht. Er vallen geen vuil of bladeren in het water. Een overdekte zwembad vereist echter een streng onderhoud om de PH van het water te regelen en te voorkomen dat het groen wordt.

Bouw een overdekt zwembad

De bouw van een overdekt zwembad moet ruim van tevoren worden voorbereid. Hoewel het niet onmogelijk is het huis te renoveren of uit te breiden om er een overdekt zwembad in te bouwen, is de ideale oplossing het zwembad te ontwerpen alvorens het huis te bouwen. Je moet denken aan de funderingen die het gewicht van het zwembad moeten dragen en de machines die er bij moeten komen. Als je je een huis voorstelt met een binnenzwembad voordat je het bouwt, weet je zeker dat je binnenzwembad wordt ingebouwd en niet bovengronds.

Wat de vorm van het zwembad betreft, aangezien het een overdekt privé-zwembad is, bent je vrij om de vorm van het zwembad te kiezen die je wilt. De rechthoekige of vierkante vorm neemt echter de minste ruimte in beslag en zal de kosten van je binnenzwembad het meest drukken.

Waar moet een overdekt zwembad komen?

Het mag dan wel mooi zijn om vanuit uw woonkamer op het zwembad te kunnen uitkijken, in het dagelijks leven is dat niet zo idyllisch. Als je kinderen hebt, zal het zwembad verre van een rustige en ontspannende plaats zijn. Het zal een lawaaierige plek zijn. Je moet ook niet vergeten dat een zwembad het gebruik van producten vereist om het water schoon en transparant te houden. Dit kan geurtjes veroorzaken die je niet de hele tijd onder je neus wilt hebben. Om deze redenen wordt het overdekte zwembad vaak in een kamer geplaatst die een beetje verwijderd is van de rest van het huis of zelfs in de kelder. Als je voor de laatste optie kiest, zorg dan dat je een raam of uitzicht naar buiten hebt. Het zal deze kamer veel aangenamer maken.

Wat is de prijs van een overdekt zwembad?

De kosten van een overdekt zwembad lopen sterk uiteen. Aangezien het een overdekt privé-zwembad is, zijn er minder normen voor de vorm en de esthetiek van het zwembad. Er zijn overdekte zwembaden in kit-vorm, wat zeker de goedkoopste oplossing is, maar ook de minst duurzame op termijn. Ideaal is een overdekt zwembad met een kuip of beter nog, een overdekt zwembad van beton dat dan volledig op maat kan worden gemaakt. Naast de kosten van het zwembad is er ook een budget voor de aanleg van de tuin rond het zwembad. Een overdekt zwembad vereist ook een verwarmings-, ventilatie– en ontvochtigingssysteem en alle machines die in een technische ruimte moeten worden ondergebracht.