Leestijd: 2 min

Een minimoestuin op je balkon

Wil jij in de zomer ook genieten van heerlijke, zelf geteelde tomaten maar heb je geen tuin? Geen probleem: wij leggen je uit hoe je je balkon tot minimoestuin transformeert.

Groenten telen op je balkon

De geneugten van het tuinieren zijn doorgaans niet weggelegd voor stadsbewoners. Of toch? Als je een balkon hebt, kan ook jij genieten van zelf geteelde groenten, door je balkon om te toveren tot een minimoestuin. Niets smaakt beter dan zelf geteelde vruchten en groenten. Aarzel dus niet langer en begin een moestuin op je balkon.

Balkonbakken

Om een minimoestuin aan te leggen op je terras, volstaat het niet om een of andere plantenbak op je balkon te zetten. We hebben het immers over een echte moestuin en die vergt tijd en investering, ook al gaat het slechts om een minimoestuintje op je balkon. De voldoening die je krijgt als je je eerste groenten eet, maakt het allemaal de moeite waard.

Je minimoestuin water geven

De groenten op je terras zullen heel regelmatig water nodig hebben aangezien ze geen water uit de grond kunnen halen. Voorzie dus een grote gieter van minstens 5 liter. Anders moet je om de haverklap terug naar de kraan lopen. Spreek ook een buurman of vriend aan om je planten water te geven wanneer je enkele dagen op vakantie gaat. Anders zijn je groenten misschien helemaal uitgedroogd wanneer je terugkomt. 

De groenten voor je balkontuintje kiezen

De keuze van de groenten hangt in de eerste plaats af van de oriëntatie van je terras: sommige groenten hebben nu eenmaal veel zon nodig, zoals tomaten, terwijl slasoorten bijvoorbeeld eerder schaduw verkiezen. Een terras aan de zuidkant vergt dus een heel andere groentenkeuze dan een terras aan de noordkant. 

De minimoestuin op je terras inrichten

Ideaal zijn plantenbakken of voldoende diepe potten om groenten zoals courgettes, komkommers, paprika’s en tomatenplanten wortel te laten schieten. Kruiden, aardbeien en slaplanten hebben van hun kant veel minder grond nodig en kunnen in ondiepe bakken of kleinere plantenbakken worden gezet. Hoewel de planten water nodig hebben, mogen ze niet door regen verdronken worden. Kies daarom steeds potten of plantenbakken die overtollig water laten weglopen.

Nog een laatste kleine tip, denk eens aan een verticale moestuin op je balkon. Zo creëer je gemakkelijk een groter teeloppervlak. Kerstomaatjes en komkommers zijn daar bijzonder goed voor geschikt.