Leestijd: 3 min

Een opgeruimd huis dankzij de KonMari-methode.

Opruimen maakt gelukkig.
Een drukke sfeer, waar dingen gewoon op elkaar worden gestapeld, is geen ideale omgeving om zich gelukkig te voelen. Als er rondom ons wanorde heerst, is het erg moeilijk om klaarheid te scheppen in onze ideeën. Volgens Marie Kondo draagt een opgeruimd interieur bij tot ons geluk. Ze is er dan ook van overtuigd dat opruimen helpt om het leven in de brede zin van het woord op een rijtje te zetten. Hoewel men dit vrij ludiek kan opvatten, is niet zozeer de opruimactie zelf maar wel het opgeruimde interieur een bron van geluk. Orde is rustgevend en in een opgeruimde woning leven heeft positieve gevolgen voor de rest van ons leven, ons humeur en onze energie. Thuis opruimen zal u helpen om orde te scheppen in uzelf en in uw leven.

Scheiden, opruimen, weggooien.
De KonMari-methode draait rond een opdracht: het overbodige elimineren en enkel de essentie overhouden. Opruimen doet u met grote vuilniszakken. Voor ‘je weet maar nooit’ en ‘just in case’ is er geen plaats. Marie Kondo leert ons om ons los te rukken van de emotionele band die maakt dat we bepaalde dingen moeilijk kunnen wegdoen. Het kerstcadeau van tante Annie van vorig jaar? Weg ermee! Net als het te smal geworden jurkje dat u herinnert aan uw wespentaille van weleer of die veel te dure vest die u nooit durft aan te doen en die nergens bij past. Niet dragen = niet bijhouden. Zo eenvoudig is dat.

Om te bepalen of uw een kledingstuk al dan niet moet bijhouden, raadt Marie Kondo aan om elk kledingstuk voor te houden en te zien wat het bij u uitlokt. Vreugde? Bijhouden! Niets? Dumpen! Twijfelgeval? Dat bestaat niet. Als het geen volmondige ‘ja’ is, doet u het weg.

Beetje bij beetje sorteren? Neen, bedankt!
Voor Marie is opruimen een ernstige aangelegenheid. Met een uurtje hier en een uurtje daar krijgt u het nooit voor mekaar. Ideaal is dat u een hele week uittrekt om het huis van boven tot onder te reorganiseren, van de dressing, over de keukenkasten tot het papierwerk. Als een hele week niet mogelijk is, probeer dan zeker een heel weekend uit te trekken.

Nog een tip van de KonMari-methode: sorteer niet per stuk maar per categorie van voorwerpen. Als u orde wilt scheppen in uw kleerkast, dient u alle kledingstukken uit het hele huis te sorteren. Idem voor de boeken: breng alle boeken uit het hele huis samen vooraleer u begint.

Plaatswinst en opplooimethode
Voor de dressing heeft Marie Kondo zo haar eigen methode. Voor haar bestaan er maar twee manieren om kleding op te bergen: aan een kapstok of in een schuif.

Bij de kapstokken begint u links met de langste kleding en eindigt u rechts met de kortste kleding om een indruk van lichtheid te geven. Hoewel kapstokken onze garderobe overzichtelijker maken en voorkomen dat stoffen gekreukt raken, nemen ze veel ruimte in beslag.

Tijd dus voor de plooitechniek die de KonMari-methode zo succesvol heeft gemaakt: berg uw kledingstukken verticaal op, eerder dan op vlakke stapels. Kousen, broeken, truien en T-shirts worden allemaal op dezelfde manier opgeplooid als een rechthoek. Nadien bergt u ze idealiter verticaal op in een schuif, eerder dan op een rek. Het voordeel van deze techniek schuilt in de plaatswinst en het betere overzicht. Bovendien hoeft u niet heel de stapel om te kiepen om het onderste T-shirt uit de kast te halen. Probeer het en u bent verkocht!

Opbergen geeft energie
Behalve de praktische kant van het verhaal integreert de opruimgoeroe ook de notie energie in de opplooimethode. Het is niet alleen belangrijk om de opplooitechniek te respecteren maar ook om contact te maken met de stof, om de tijd te nemen om de stoffen aan te raken en te plooien en ze van positieve energie te voorzien. Opruimen is een aspect maar we dienen ook zorg te dragen voor de stoffen die ons kleden en die in contact komen met onze huid.