Een plantenmuur voor je interieur
Nieuw kunnen we de trend niet noemen maar het is een feit dat groene planten de jongste jaren een plaats hebben veroverd in ons interieur. Sommigen beperken zich niet tot een enkele plant in hun salon en bekleden een hele muur met groen. Wij vertellen je graag wat meer over deze plantenmuren voor je interieur.
Wat is een plantenmuur?
Om een muur te versieren kiezen sommigen een mooi schilderij terwijl anderen liever planten tegen hun muur laten groeien. Een plantenmuur is een soort van verticale tuin. Concreet wordt er een structuur tegen de muur bevestigd, waarin dan plantbakken met teelaarde worden gepast. Vervolgens wordt er een soort van doek over de hele structuur getrokken om deze te verbergen. In dat doek worden gaten gemaakt om de planten naar buiten te laten. Een geïntegreerd bevloeiingssysteem zorgt ervoor dat elke plant water krijgt. Je moet dus een watertoevoer en -afvoer voorzien.
Natuurlijke plantenmuren hebben behalve hun esthetische en decoratieve aspect ook het voordeel dat ze de vochtigheid in de ruimte regelen, de lucht zuiveren en geluid dempen.
De ideale plaats voor een plantenmuur
De ideale plaats voor een plantenmuur hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte maar ook – en vooral – van de lichtinval. De lichtinval op je muur is tevens belangrijk voor de keuze van je planten. Sommige planten hebben nu eenmaal meer zon nodig dan andere. Bepaalde soorten komen toe met een beetje licht, andere moeten echt rechtstreekse zonnestralen op hun bladeren krijgen terwijl nog andere enkel overleven in de schaduw.
Hoewel plantenmuren het vaakst in een salon worden geplaatst, doen ze het doorgaans ook erg goed in badkamers, op voorwaarde weliswaar dat er een raam is om natuurlijk licht binnen te laten.
Keuze van de planten
Aarzel niet om een landschapsarchitect of tuincenter te raadplegen voor advies over de meest geschikte plantensoorten voor een plantenmuur: levende planten, kruipplanten, grasachtige planten, hangplanten, enz.
Bij de opbouw van je plantenmuur moet je niet alleen kijken naar de esthetische compositie die je wil verkrijgen maar moet je ook planten met dezelfde waterbehoeften kiezen. Meng geen planten die weinig water vergen met planten die veel water vereisen want er is slechts een enkel bevloeiingssysteem. Ook heb je onderaan andere planten nodig dan bovenaan want ze genieten doorgaans niet dezelfde lichtinval.
Een kleine tip: voorzie ook enkele aromatische kruiden (basilicum, tijm, munt, koriander, bieslook, enz. Zo heb je het hele jaar door verse kruiden.
Je plantenmuur onderhouden
Net zoals gevelbegroeiing kan een plantenmuur jarenlang meegaan als ze goed uitgekiend is en goed onderhouden wordt. Het stopt niet bij de installatie van de plantenmuur. De juiste planten kiezen en een adequaat bevloeiingssysteem installeren dat de juiste hoeveelheid water afgeeft, is geen sinecure. Wie geen grond in het midden van zijn salon wil en geen waterschade wil bij de onderburen, doet best een beroep op een professional.
Zoals elke tuin en plantenbak vergt een plantenmuur enig onderhoud:
-
water
-
bijknippen
-
vervanging van dode planten
-
en natuurlijk verwijderen van dode bladeren.