Leestijd: 2 min

Een serre in je tuin

We hebben het in dit artikel niet over tuinbouwserres om groenten te telen, bestaande uit metalen bogen met plasticfolie, maar over echte woonserres, ook wel tuinkamers genoemd. We zetten de verschillende types van serres even op een rijtje.

Het doel van een tuinserre

Een serre is een warme plaats, beschut tegen wind en dus ideaal om groenten te telen of planten een voorsprong te laten nemen op de rest van de tuin. Wie een serre in zijn tuin plaatst, beschermt zijn groenten tevens tegen regen, ijzel, insecten en dieren die ze anders zouden opeten.

De ideale grootte voor je serre

Een te kleine serre zou contraproductief zijn, omdat het er al snel te warm wordt, waardoor je scheutjes kunnen verbranden. Voor je comfort is het ook belangrijk dat je kunt rechtstaan in je tuinserre. Goed om te weten is dat sommige modellen dakramen hebben die automatisch opengaan naargelang van de temperatuur. Een te grote serre is dan weer moeilijk op te warmen door het grote luchtvolume. Neem dus de tijd om de ideale afmetingen te bepalen op basis van je behoeften en de grootte van je tuin.

De verschillende types van serres

Er bestaan kleine tomatenserres in plastic, die niet zo sterk moeten zijn en waarvoor je geen vakman hoeft in te schakelen maar geldt dat ook voor de grotere tuinserres?

Wat de structuur van de serre betreft, bestaan er houten serres en serres met een metalen structuur. De tweede optie is sterker en duurzamer. Een metalen structuur vergt bovendien minder onderhoud en zal minder last hebben van vervorming.

Voor het glazen gedeelte kan je opteren voor een serre in polycarbonaat of een serre met glazen ramen. Polycarbonaat heeft het voordeel dat het lichter en goedkoper is en dat het beter bestand is tegen vorst. Anderzijds wordt het na verloop van tijd sneller geel. Een glazen serre heeft meer uitstraling en gaat langer meer. Als de ramen vuil zijn, volstaat een reinigingsbeurt om ze weer schoon te maken.

De woonserre, een nieuwe leefruimte.

Of je nu al dan niet groene vingers hebt, een serre is ook een erg mooi voorwerp, dat ook als sierserre of wintertuin kan fungeren. De trend van de woonserres of tuinkamers weet steeds meer mensen te verleiden. Deze serre wordt dan een echte bijkomende leefruimte, waar het aangenaam toeven is om te lezen of – zelfs in de winter – een kopje thee te drinken in een volledig groene omgeving. In dat geval moet ze wel perfect onderhouden en verzorgd zijn en leg je bij voorkeur een echte vloer ter vervanging van de aarde.