Leestijd: 2 min

Een toilet in de badkamer: een goed idee?

Gescheiden toilet of geïntegreerd in de badkamer? Het is een vraag die heel vaak wordt gesteld bij een bezoek aan een appartement of woning. Voor veel mensen is een toilet in de badkamer genoeg reden om een woning links te laten liggen. Maar gescheiden of niet, elke oplossing heeft zo haar voor- en nadelen.

Kiezen tussen een toilet in of buiten de badkamer

Of je nu voor of tegen een toilet in de badkamer bent, je hebt niet altijd de keuze. Als je een kleine woning of een kleine badkamer of doucheruimte hebt, moet je je vaak neerleggen bij de situatie. Dus voor je je voorkeur kunt laten spreken, moet je je meter erbij halen.

De voordelen van een afzonderlijk toilet

Het grootste voordeel van een afzonderlijk toilet is de extra privacy. Je kunt rustig naar het toilet gaan zonder dat anderen je komen storen omdat ze een douche of bad willen nemen en omgekeerd word je niet gestoord in de douche wanneer iemand anders een dringende boodschap heeft. Even belangrijk als de extra privacy, is het gebruiksgemak: het geeft je ‘s ochtends meer ruimte wanneer iedereen tegelijk klaar moet zijn.

Dat gebruiksgemak uit zich ook wanneer je bezoek krijgt: je hoeft niet iedereen toegang te geven tot de privacy van je badkamer voor een plaspauze. Een overvolle wasmand, een pyjama aan de klink van de deur… Het kan wat ongemakkelijk zijn. Met een afzonderlijk toilet hoef je je badkamer niet altijd op te ruimen en schoon te maken wanneer je mensen ontvangt. Heb je je wastafel niet gereinigd nadat je je tanden hebt gepoetst? Geen probleem, niemand zal het weten.

Een afzonderlijk toilet is ook hygiënischer. Je behoefte doen in de buurt van de wastafel waar je je tanden poetst of naast de badrand waar je de zeep legt, is niet echt ideaal. En dan zijn er nog de geurtjes, die bij een afzonderlijk toilet buiten de badkamer blijven. Zo zit je nooit in iemand anders’ stank terwijl je een bad neemt.

Een toilet in de badkamer

Het grootste voordeel van een toilet in de badkamer, is natuurlijk de kostprijs. Het bespaart je niet alleen een deur, maar ook schilder- of tegelwerken, elektriciteits- en wateraansluitingen en verluchting. Het is veel eenvoudiger om een extra watertoevoer en -afvoer te voorzien in een badkamer dan er een te creëren voor een afzonderlijk toilet. Dat maakt het allemaal goedkoper om een wc-pot in de badkamer te plaatsen en het helpt je bovendien te besparen.

Een toilet in de badkamer levert ook plaatswinst op. Je hoeft geen specifieke ruimte te voorzien om je wc-pot te plaatsen en je kunt de extra vierkante meters² gebruiken om een andere kamer groter te maken.

Bij een toilet in de badkamer of doucheruimte, heb je meestal ook verwarming. Dat is bij een afzonderlijk toilet meestal niet het geval.

Ouders van jonge kinderen hebben soms graag een toilet in dezelfde ruimte als de douche of het bad, omwille van het gebruiksgemak. Zo hebben ze alles bij de hand en hoeven ze de kinderen niet alleen te laten wanneer zij of het kind een dringende boodschap hebben.