Leestijd: 2 min

Een tv-meubel integreren in je salon

De Belg brengt gemiddeld drie uur per dag voor zijn televisie door. Die televisie is dus een onontkoombaar gegeven bij de inrichting van Belgische salons. Waar plaats je hem? Hoe integreer je hem in je interieurinrichting? Het antwoord op al je vragen vind je in dit artikel.

Waar plaats je de televisie?
De afstand:
Met de nieuwe generatie ‘Full HD’-televisie is de kijkafstand afgenomen in vergelijking met de oude televisies met kathodisch scherm. Vandaag moet je op 2 tot 3 meter rekenen. Om de exacte afstand te kennen, vermenigvuldig je gewoon de schermdiagonaal van je televisie met 2,5 of 3.

De positie:
Houd rekening met de volgende tips als je de plaats van je televisie kiest:

●      Plaats hem niet tegenover een raam om weerspiegeling te vermijden.

●      Let ook op voor de oriëntatie van de zon: vermijd dat zonnestralen rechtstreeks op je platte scherm vallen of voorzie gordijnen om het raam af te dekken.

●      Let ook op de hoogte van het scherm: plaats het niet te laag om nekpijn te vermijden. Het midden van het televisiescherm moet zich op ooghoogte bevinden.

Ophangen of plaatsen?
De nieuwe platte schermen mogen gezien worden in je interieur. Ze zijn dunner en kunnen met een telescopische arm aan de muur worden gehangen als een kader of een schilderij.
Wanneer televisies niet worden opgehangen of in een wandkast worden geplaatst, staan ze doorgaans gewoon op een laag meubel. Wie een designmeubel zoekt, opteert vaak voor een meubel op maat, dat de hele breedte van een muur in beslag neemt, zoals een bank.

Televisiemeubel met geïntegreerd scherm
Voor wie een meer geïntegreerde oplossing verkiest, zijn er ook oplossingen:

Het bibliotheekmeubel
Je televisie hangt te midden van je favoriete boeken en bevindt zich vlakbij je dvd-collectie of luidsprekers, waarvoor je uiteraard ook plaats hebt voorzien in je meubel op maat.

De nis
De nis, die is uitgehaald in de muur of de wand, biedt plaats aan een scherm dat daardoor niet meer voorbij de muur komt. Voorzie een nis die iets groter is dan het scherm, zodat je nog met je handen achter het scherm kunt en niet opnieuw moet kappen en breken als je over enkele jaren een grotere televisie koopt.

Onzichtbare oplossingen: wie wat technischer is aangelegd, kan opteren voor oplossingen met wegneembare panelen om de televisie te verbergen of zelfs wegklapbare televisies die in het meubel verdwijnen wanneer je ze uitzet.