Een volledig witte kamer, goed of slecht idee?
Sommige mensen vinden een volledige witte kamer erg zen, anderen vinden het te koud. De meningen over een volledig witte kamer zijn dus verdeeld. Wij geven alvast enkele tips voor een geslaagde slaapkamer in witte tinten.
De voordelen van een witte kamer
Wit is een lichte kleur die de ruimte optisch vergroot. Het is ook een kalmerende en rustgevende kleur die de concentratie en de slaap bevordert. Ideaal dus voor een slaapkamer. Met een witte kamer maak je alvast geen smaakfouten. De eenvoudige en pure stijl geeft je kamer een verfijnde en tegelijk eigentijdse toets. Niets dan voordelen dus. Je hoeft met andere woorden geen schrik te hebben om je kamer volledig wit te maken. Vrees je toch dat het allemaal wat onpersoonlijk en koud wordt? Dan reiken we je graag enkele oplossingen aan.
Witte kamer met een mix van materialen
Om je witte slaapkamer niet te koud te laten lijken, breng je hier en daar een paar kleine accenten aan om een warmere sfeer te creëren. Gebruik daarvoor verschillende materialen en reliëf. Denk maar aan beddengoed met een textuur, bedrukt behangpapier, lijstwerk, een antieke kader of spiegel, een gebreide plaid, raamvoiles, een vloerkleed of een schapenvel. Aarzel ook niet om je witte kamer te tooien met enkele materiaal- en kleuraccenten. Opteer bijvoorbeeld voor een kamer in wit en hout of wit en beige en beperk je niet strikt tot wit.
Aankleding van een witte kamer: zo ga je te werk
De aankleding van je witte kamer is eveneens erg belangrijk. Aangezien het grootste deel van de kamer wit wordt, kan een klein kleuraccent een sterke visuele impact hebben. Het enige dat je nodig hebt om een vleugje kleur toe te voegen, is een plant, een nachtlampje, een schilderij of een kussen. Focus op details zoals een gordijnroede en zwarte raamkozijnen voor een stijlvolle uitstraling. Aarzel ook niet om natuurlijke materialen te integreren, zoals een rotanlamp, een rieten mandje of een kleine houten salontafel om een coconeffect naar Scandinavisch model te verkrijgen.
Warm wit en koud wit
Er is wit en… wit. Net als bij andere kleuren bestaat er een scala aan wittinten: puur wit, Himalaya-wit, gebroken wit, wit-grijs. Zowel in kleuren als in verf zijn er zogenaamde koude en warme wittinten. Voor de slaapkamer hoef je niet per sé voor ultrahelder wit te gaan. De ideale keuze voor een witte kamer is om ‘koud’ wit te reserveren voor het plafond. Voor de muren geef je de voorkeur aan ‘warm’ wit en een iets meer genuanceerde tint.
De invloed van licht op wit
Hoe je wit waarneemt, hangt af van het licht. Een bewolkte hemel, een blauwe hemel met de zon op het hoogste punt of een zonnig einde van een winterdag maken dezelfde kamer heel anders. De helderheid zal de witte tinten in je kamer variëren.
Ook de verlichting van de kamer zal een belangrijke rol spelen. Net als bij verf zijn er lampen met een eerder ‘koude’, blauwachtige gloed en lampen met een eerder ‘warme’ of geeloranje gloed. Om je witte kamer een warme sfeer te geven en een ziekenhuiseffect te vermijden, kies je best voor warm licht.