Leestijd: 3 min

Gordijnen kiezen

Het aantal mensen dat in een huis intrekt voor er gordijnen hangen, is groot. Het gevolg: weinig privacy ten opzichte van de nieuwe buren of in de zomer wakker worden wanneer de zon opkomt bij gebrek aan verduistering. Heel vaak hebben ze gewoon geen tijd om naar een gordijnenwinkel te gaan. Wij leggen je uit hoe je de juiste gordijnen kiest.

Keuze van de stof

Aangezien je al een zeker budget nodig hebt om alle ramen van je huis van gordijnen te voorzien, kun je maar beter wachten tot je goed geïnstalleerd bent alvorens de stoffen te kiezen. Voor je gordijnen op maat laat maken, moet je rekening houden met je volledige inrichting (kleur van de muren, meubilair, decoratie, vloerbekleding, enz.) om zeker te zijn dat je stof bij de rest van je interieur past. Aarzel dus niet om een klein staal te vragen om mee naar huis te nemen.

Voor elke kamer een overgordijn

Keuken, salon en slaapkamer hebben niet dezelfde behoeften en vragen dus verschillende stoffen voor overgordijnen.

  • Keuken: opgelet met sterke geuren (vis, frituur, enz.) die in de gordijnen kunnen kruipen. In dit geval zijn stores met houten of metalen lamellen misschien een betere keuze. Opteer je toch voor stof, kies dan een eenvoudig wasbare stof om bijvoorbeeld sausspatten te verwijderen.

  • Slaapkamer: slaapkamergordijnen zijn niet alleen een decoratie-element, ze beschermen je ook tegen licht. Ga dus voor verduisterende gordijnen. Aangezien deze gordijnen zwaarder zijn dan gewone vlasgordijnen, vergen ze ook een voldoende sterke roede. Anderzijds fungeren ze door hun zwaardere stof ook als een barrière tegen winterse koude.

  • salon: hier heb je niet noodzakelijk verduisterende gordijnen nodig. De gordijnen zijn eerder bedoeld om de privacy te vrijwaren en indiscrete blikken van buitenaf te voorkomen. Voor de stofkeuze heb je dus carte blanche: een eenvoudig vlasgordijn, fluwelen gordijnen of gedurfde stoffen? Alles is mogelijk. Laat je creativiteit de vrije loop.

Gordijnen bevestigen

Er bestaan verscheidene types van gordijnroedes, in metaal en pvc, verstelbaar of op maat. Ook kun je je amuseren met de eindtoppen van de roeden, om je decoratie een extra toets te geven.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je gordijnen aan de roede te bevestigen. Loop eens door je meubelwinkel om te zien wat je het meest aanstaat:

  • gordijnen met oogjes

  • gordijnen met knoopjes

  • gordijnen met lussen

  • gordijnen met ringen

Voor een meer discrete look kun je ook opteren voor een rail die rechtstreeks in het kader van de raamopening is geïntegreerd. Overgordijnen worden bevestigd met behulp van een haakje.

De maten van je overgordijnen bepalen

Beslis je om je gordijnen op maat te laten maken in plaats van gebruiksklare gordijnen te hangen, houd dan zeker rekening met deze tips:

De lengte: sommige mensen hebben graag dat hun overgordijnen op de grond vallen, terwijl anderen ze liefst op de vensterbank laten aansluiten. Welke optie je ook verkiest, voeg er steeds zo’n 15 centimeter aan toe voor de ruimte tussen de bovenzijde van het raam en de gordijnroede.

Een tip voor kleine ruimten: gordijnen die van de grond tot aan het plafond reiken, doen de ruimte groter lijken. Om het effect nog te versterken, kies je best stoffen met verticale lijnen.

De breedte: de breedte van je gordijnen hangt af van hoe ze moeten vallen. Wil je meer golven en fronsen? Reken dan minimaal 30 centimeter meer dan de breedte van het raam als je dubbele gordijnen wilt. Reken ongeveer 60 centimeter extra als je een enkel paneel wilt, hetzij 30 centimeter aan elke kant van het raam.