Leestijd: 2 min

Heb jij het lef om een zwarte badkamer te kiezen?

Wie heeft er gezegd dat een badkamer altijd wit moet zijn? Durf eens voor zwart te kiezen. Wie de stap zet, beklaagt het zich nooit. In tegenstelling tot de gangbare opvatting is zwart een erg warme kleur wanneer je het combineert met warme tinten zoals geel en oranje. Wil je alles weten over een behaaglijke en elegante zwarte badkamer? Dan ben je hier aan het juiste adres.

De trend van de zwarte sanitaire toestellen

Wat sanitaire toestellen betreft, vind je vandaag de dag alsmaar meer zwarte toestellen: zwarte kranen, zware douchebak en zelfs wastafels in zwarte keramiek, zwarte steen of zwart glas.

Wie nog een stap verder wil gaan, vindt zelfs zwarte toiletbrillen. Baden vind je dan weer in verschillende kleuren, waaronder zwart maar die kleur beperkt zich doorgaans tot de buitenkant. De binnenkant is meestal wit, maar wie goed zoekt, vindt ook baden met een zwarte binnenkant.

Zwart is zwart.

De kleur zwart telt tal van nuances en subtiliteiten. Het volstaat om diverse vormen en materialen te combineren om je kamer een dynamischere look te geven. Speel vooral op:

  • de voegen tussen je badkamertegels: fijn of breed, zwart, grijs of gekleurd… Deze kleine details geven de ruimte een heel ander karakter.

  • de afwerkingen: glanzend, vernis, mat, gesatineerd

  • de materialen: lak, tegels, natuursteen, samengestelde steen, marmer, enz.

Aarzel ook niet om met reliëf te spelen, bijvoorbeeld met gekliefde steen, die het licht op een heel bijzondere manier opvangt en je muur meer diepgang geeft.

De nadelen van een zwarte badkamer.

Stof en kalk zijn uiteraard gezworen vijanden voor deze badkamers. Op een zwarte ondergrond is vuil namelijk goed zichtbaar. Kalk op een glazen douchewand is al niet mooi maar op zwarte douchetegels ziet het er allemaal nog veel minder aantrekkelijk uit. Conclusie: je zult je badkamer regelmatig moeten reinigen om ze schoon te houden.

Hoe verzacht je het zwart?

Heb je schrik dat je badkamer te zwart is? Zwart heeft soms een wat negatieve reputatie maar er bestaan oplossingen om de volledig zwarte look te verzachten:

  • Laat het plafond wit.

  • Bedek de muur slechts voor de helft of 2/3 met tegels (of andere) en schilder de rest wit.

  • Gebruik antracietgrijs in plaats van zwart.

  • Leg een zwart-witte vloerbedekking met geometrische vormen of cementtegels. Dat maakt het allemaal nog meer trendy.

  • Zorg voor een extra dosis licht, met vergulde of koperkleurige kranen bijvoorbeeld.

  • Opteer voor een houten badkamermeubel.